Εριδες για τη συνέχιση έργων αστικής ανάπλασης στην Ισπανία

Εριδες για τη συνέχιση έργων αστικής ανάπλασης στην Ισπανία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Στάση αναμονής τηρεί ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ισπανία, μετά την εκλογή αριστερών δημάρχων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

Τόσο η Μανουέλα Καρμένα στη Μαδρίτη όσο και η Αντα Κολάου στη Βαρκελώνη εξελέγησαν υποσχόμενες να παγώσουν τα έργα αστικής ανάπλασης, χαρακτηρίζοντάς τα περιττά και υπερβολικά πολυέξοδα τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ισπανία επωφελήθηκε στον μέγιστο βαθμό από τη «φούσκα» των ακινήτων, στη διάρκεια της οποίας οι τιμές ανέβαιναν κατά 10% -15% ετησίως. Η «φούσκα» αυτή τροφοδοτείτο από αθρόα χορήγηση φθηνών πιστώσεων προς ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να τις αποπληρώσουν και εν συνεχεία έχασαν τις δουλειές και τα σπίτια αυτά.

Επτά χρόνια μετά το σκάσιμο της «φούσκας», δεκάδες χιλιάδες νεόδμητα διαμερίσματα παραμένουν απούλητα, ενώ πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των διαμερισμάτων που μένουν κενά μετά την έξωση των ενοίκων τους.

Η Μαδρίτη έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κατασκευαστικών έργων που αναμένουν έγκριση. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι μια σύμπραξη ιδιωτικού – δημοσίου τομέα που ονομάζεται «επιχείρηση Τσαμαρτίν», από το ομώνυμο προάστιο, στο οποίο οι επενδυτές θέλουν να κατασκευάσουν ένα νέο τραπεζικό κέντρο. Το έργο προβλέπει την κατασκευή αρκετών ουρανοξυστών, τριών νέων σταθμών του μετρό και περίπου 17.000 νέων διαμερισμάτων. Στη διάρκεια της «φούσκας» κατασκευάστηκε πληθώρα έργων υποδομής που δεν υπάκουαν σε μελέτες σκοπιμότητας, όπως σταθμοί χωρίς επιβάτες και αεροδρόμια χωρίς πτήσεις.

Η άποψη των υπερμάχων

Οι υποστηρικτές του νέου έργου τονίζουν ότι θα δημιουργήσει 121.000 θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που έχει πληγεί σημαντικά, ενώ το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ. Η 71χρονη νεοεκλεγείσα δήμαρχος όμως διαφωνεί. «Η Βόρεια Μαδρίτη δεν χρειάζεται 17.000 νέα διαμερίσματα», είπε στην «Ελ Παΐς». «Θέλουμε να βάλουμε φρένο στην κερδοσκοπία του real estate».

Στη Βαρκελώνη, η νέα δήμαρχος Αντα Κολάου έχει υποσχεθεί μορατόριουμ στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων «ώστε να μην καταλήξει η Βαρκελώνη σαν τη Βενετία». Παράλληλα, λέει ότι θα σταματήσει την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου και την επέκταση άλλων δύο, προκειμένου να προστατεύσει τα μικρά μαγαζιά.

Μετά τις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου, οι μετοχές των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών έχουν πέσει, με τη μετοχή της κατασκευαστικής OHL να έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή