Παρέμβαση Κίσινγκερ για το ουκρανικό ζήτημα

Παρέμβαση Κίσινγκερ για το ουκρανικό ζήτημα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ως «θανάσιμο σφάλμα» χαρακτήρισε χθες ο θρύλος της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσιγκερ, την προσπάθεια της Δύσης και της Μόσχας να τραβήξουν την Ουκρανία ολοκληρωτικά προς τη μία ή την άλλη πλευρά. «Η Μόσχα διαδραματίζει ρόλο-κλειδί για την ειρήνη», είπε ο Κίσιγκερ στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα.

«Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον πρέπει να κάνουν το παν για να αποφύγουν μια πολιτική εχθρικής αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Κίσιγκερ. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, απάντησε ότι «δυστυχώς πρόκειται για πιθανό σενάριο». «Δεν θέλω να υπεισέλθω στο θέμα», είπε ενώ συμπλήρωσε: «έχω ήδη δηλώσει ότι το θανάσιμο σφάλμα ήταν ότι κάποιοι σκέφτηκαν ότι μπορούν να τραβήξουν την Ουκρανία ολοκληρωτικά προς τη μία ή την άλλη πλευρά, τη στιγμή που ο ρόλος της δεν μπορεί να είναι άλλος από τον ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία».

«Πιστεύετε ότι η Δύση κάνει κάποιο λάθος στον χειρισμό της Ουκρανίας;», ερωτάται ο πρώην υπουργός και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας. «Δεν θα έκανα λόγο για λάθος. Αλλά οι χώρες της Δύσης πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ρωσία είναι σημαντική για την ειρήνη στον κόσμο και ότι χρειαζόμαστε τη συνεισφορά της για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως οι περιφερειακές κρίσεις, η ισλαμική τρομοκρατία, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, το κλίμα και η διατροφική ασφάλεια. Από την πλευρά της, η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει τους περιορισμούς που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή προσέγγιση της διεθνούς πολιτικής» σχολίασε σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή