«Οι Ευρωπαίοι ήταν μετανάστες», λέει το LSE

«Οι Ευρωπαίοι ήταν μετανάστες», λέει το LSE

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διαψεύδονται από ακαδημαϊκούς οι ανησυχίες για αλλοίωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τη μαζική εισροή μεταναστών, καθώς, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στα blog του Πανεπιστημίου LSE, oι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων ακολούθησαν ακριβώς την ίδια διαδρομή, διέσχισαν δηλαδή τη Μεσόγειο για να φτάσουν στη Γηραιά Ηπειρο. Οπως εξηγεί ο Κρίστος Αϊρς, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Νομικής του Βερολίνου, οι σημερινοί Ευρωπαίοι, όταν μετανάστευσαν αρχικά από την Αφρική, χιλιάδες χρόνια πριν, αντιμετώπισαν πολυάριθμες δυσκολίες, από άγρια ζώα έως κλιματολογικά εμπόδια. Η διαδρομή τους έχει επιβεβαιωθεί πρόσφατα από επιστημονικές αναλύσεις παλιού και νέου DNA, διαμορφώνοντας αυτό που αποκαλούμε «απλοομάδα».

Οι απλοομάδες αποκαλύπτουν τις μετακινήσεις ανθρώπων με τη βοήθεια τριών τύπων DNA, του Υ-χρωμοσώματος (Υ-DNA), του μιτοχονδριακού DNA (mtDNA) και aDNA, του αρχαίου DNA. Το πρώτο ξεχωρίζει μόνο στις γυναίκες, το δεύτερο στους άνδρες και το τελευταίο στα αρχαία απομεινάρια ανθρώπων. Ωστόσο, όπου υπάρχει οιαδήποτε παραλλαγή στη δομή του DNA, κάποια μετάλλαξη, κληροδοτείται και στους απογόνους. Συνεπώς, όπως απέδειξε η πρόσφατη έρευνα του Ντάνιελ Φέρμπανκς, βλέπουμε στους Ευρωπαίους αυτές τις μεταλλάξεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη μεταναστευτική τους πορεία, από την Αφρική στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τους σημερινούς πρόσφυγες που χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, οι μετανάστες του παρελθόντος δεν βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις αντιστάσεις άλλων ανθρώπων ή με τους νόμους κάποιων κρατών. Βάσει όμως του DNA, προκύπτει ότι μετανάστες του παρόντος και του παρελθόντος έχουν κοινούς προγόνους, είναι συγγενείς με την άμεση, γενετική, βιολογική έννοια του όρου. Οι πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες για να φτάσουν στην Ευρώπη διαθέτουν το ίδιο DNA με τους σημερινούς κατοίκους της ηπείρου. Οι σημερινοί μετανάστες, οι οποίοι δεν δύνανται να ταξιδέψουν από την ξηρά στην Ευρώπη, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους, επιλέγουν θαλάσσια μέσα, λέει ο Αϊρς. «Οπως εκείνοι είναι μετανάστες, έτσι είμαστε κι όλοι μας. Πράγματι, ουδείς κάτοικος της Ε.Ε. –ούτε ένας– δικαιούται να ισχυριστεί ότι είναι ιθαγενής», αναφέρει. Αλλωστε, οι ιθαγενείς πληθυσμοί σε όλη την υφήλιο (Αβορίγινες, Ινδιάνοι και φυλές του Αμαζονίου) σπάνια ευεργετήθηκαν από τους νεοφερμένους εποίκους-κατακτητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή