Περί τα 60 εκατ. οι εκτοπισμένοι λόγω πολέμων

Περί τα 60 εκατ. οι εκτοπισμένοι λόγω πολέμων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 60 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας του πολέμου και των διώξεων σε μια πρωτοφανή, παγκόσμιας κλίμακας μετακίνηση πληθυσμών, η οποία πλήττει ευάλωτες χώρες, που αδυνατούν να υποστηρίξουν το μέγεθος των εισροών και αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων, που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν σε έναν ασφαλή προορισμό. Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σκιαγραφούν μια αγωνιώδη εικόνα συγκρούσεων, με τον αριθμό των προσφύγων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Οι μισοί εκ των εκτοπισμένων είναι παιδιά.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν το έτος 2014 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να αναζητήσουν προστασία αλλού. Σε αυτά τα νούμερα συμπεριλαμβάνονται και ένδεκα εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους – ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στα πενήντα χρόνια λειτουργίας της Αρμοστείας για τους πρόσφυγες. Δεκάδες εκατομμύρια άλλοι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι για τουλάχιστον μία δεκαετία σε χώρες από τις οποίες αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα σουδανικής καταγωγής και 1,5 εκατομμύρια Αφγανοί, οι οποίοι διαμένουν στο Πακιστάν.

Τους τεράστιους αριθμούς εκτοπισμένων ατόμων υποδέχονται πλέον οι φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων. Ενας στους τέσσερις βρίσκει καταφύγιο σε αναπτυσσόμενη χώρα, με την Αιθιοπία και την Κένυα να δέχονται περισσότερα άτομα από τη Βρετανία ή τη Γαλλία. «Η παγκόσμια κατανομή των προσφύγων παραμένει σημαντικά άνιση ανάμεσα στα πιο πλούσια έθνη και τα λιγότερο πλούσια», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Παρά την επείγουσα κατάσταση, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διατηρούν σκληρή στάση απέναντι σε όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές μέσω της Μεσογείου Θάλασσας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κινηθεί για την έγκριση σχεδίου για τη δίωξη όσων ευθύνονται για την εμπορία ανθρώπων στη Λιβύη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα αφορά την καταστροφή των πλοίων που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν πρόσφυγες προς ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει κατηγορήσει τις κυβερνήσεις και τους εμπόρους εξίσου για τα «εγωιστικά πολιτικά τους συμφέροντα, ενώ θα έπρεπε να δείχνουν ανθρωπιά και συμπόνια». Οι ΗΠΑ δέχονται ετησίως περίπου 70.000 πρόσφυγες, αν και το σχέδιο να αποκαταστήσουν δύο χιλιάδες Σύρους μέσα στο 2015 αντιμετώπισε την επικριτική στάση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών. Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με υπουργούς Εξωτερικών αφρικανικών κρατών, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της μετανάστευσης και της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή