Δρούζοι κατά στρατιωτικών ασθενοφόρων

Δρούζοι κατά στρατιωτικών ασθενοφόρων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα συλλήψεων υπόπτων στην αραβική κοινότητα των Δρούζων εξαπέλυσαν χθες οι ισραηλινές αρχές, δύο ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων του ισραηλινού στρατού, τα οποία μετέφεραν τραυματίες από τις ένοπλες συγκρούσεις στη γειτονική Συρία. Τα επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη των Υψωμάτων του Γκολάν, ενισχύουν τους φόβους για το ενδεχόμενο διάχυσης του συριακού, εμφυλίου πολέμου στο Ισραήλ.

Ρόλο πυροκροτητή στη σοβούσα κρίση έπαιξαν δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία πολλοί τζιχαντιστές, που πολεμούν τους Δρούζους στη Συρία, περιλαμβάνονται ανάμεσα στους τραυματίες που μεταφέρονται μέσω στρατιωτικών ασθενοφόρων στο Ισραήλ για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης. Τα εν λόγω ρεπορτάζ εξόργισαν τους Δρούζους που ζουν στο Ισραήλ και στα Υψώματα του Γκολάν. Ομάδες αγανακτισμένων Δρούζων σταμάτησαν για έλεγχο δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα, το ένα στην περιοχή Ματζντάλ Σαμς, στα Υψώματα του Γκολάν και το άλλο στην κωμόπολη Χαρφές, στη Γαλιλαία του βορείου Ισραήλ. Στην πρώτη περίπτωση, το οργισμένο πλήθος λιντσάρισε μέχρι θανάτου έναν τραυματία, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι ήταν τζιχαντιστής, μέλος του Μετώπου αλ Νούσρα που πολεμάει τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ και συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Αλλος ένας τραυματίας αποτέλεσε στόχο επιθέσεων του πλήθους αλλά διασώθηκε. Στη δεύτερη περίπτωση, Δρούζοι εξαπέλυσαν βροχή από πέτρες εναντίον ασθενοφόρου, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Οι Δρούζοι αποτελούν παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ, μια κλειστή κοινότητα με πολύ συνεκτικούς δεσμούς που υποστηρίζει τον Μπασάρ Ασαντ στον συριακό εμφύλιο. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους τραυματίες του συριακού εμφυλίου πολέμου που πλησιάζουν την πράσινη γραμμή (μεταξύ ισραηλινών και συριακών στρατευμάτων) στα Υψώματα του Γκολάν, χωρίς να κάνει διάκριση θρησκεύματος ή πολιτικής ένταξης. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επρόκειτο να συναντηθεί χθες με θρησκευτικούς και κοινοτικούς ηγέτες των Δρούζων του Ισραήλ – οι οποίοι ανέρχονται σε 130.000- προκειμένου να συζητηθούν τρόποι εκτόνωσης της έντασης. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης για την αποτροπή του κινδύνου σφαγιασμού των Σύρων Δρούζων από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό εμφύλιο.

Στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκε το τελευταίο 24ωρο η ένταση σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της Γάζας. Παλαιστίνιοι μαχητές οργάνωσης σκληροπυρηνικών «σαλαφιστών» εκτόξευσαν αυτοσχέδια ρουκέτα προς το νότιο Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή αεροπορία απάντησε με βομβαρδισμό περιοχής στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες αργότερα. Δεν υπήρξαν θύματα σε καμία από τις δύο επιθέσεις, οι οποίες έπληξαν ανοιχτούς χώρους. Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, έχει εξαπολύσει διώξεις εναντίον σαλαφιστών που παραβιάζουν την εκεχειρία με το Ισραήλ και εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες.

Ορισμένες από αυτές τις ομάδες εμπνέονται από το Ισλαμικό Κράτος που έχει ανακηρύξει χαλιφάτο σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

Τέλος, η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε χθες ότι θα παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ντοκουμέντα για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στον περσινό πόλεμο της Γάζας. Είναι η πρώτη προσπάθεια των Παλαιστινίων να αξιοποιήσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μετά την ένταξή τους στον οργανισμό, τον περασμένο Απρίλιο. Τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία θα παραδώσει στον εισαγγελέα του Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή