Σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης η Ελισάβετ

Σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης η Ελισάβετ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΝΟΒΕΡΟ. Την πρώτη της επίσκεψη σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης πραγματοποίησε η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία μετέβη χθες στο Μπέργκεν Μπέλσεν, 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου από βρετανικές δυνάμεις. Με τη χθεσινή της επίσκεψη ολοκληρώθηκε το ταξίδι της στη Γερμανία. Συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Φίλιππο, 94 ετών, η 89χρονη μονάρχης πήγε στο σημείο όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 52.000 άνθρωποι από όλην την Ευρώπη στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της Αννας Φρανκ. Μάλιστα η Ελισάβετ απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο προς τιμήν του νεαρού κοριτσιού, το ημερολόγιο του οποίου διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους κι εξακολουθεί να συγκινεί τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι η Αννα Φρανκ αφηγείται τη χρονική περίοδο κατά την οποία έμεινε κρυμμένη μαζί με την οικογένειά της σε μια σοφίτα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ολλανδία.

Τον Απρίλιο του 1945 οι βρετανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το στρατόπεδο στη Βόρεια Γερμανία όπου είχαν εγκλειστεί Εβραίοι, πολιτικοί κρατούμενοι και άλλες υπό διωγμόν ομάδες, ενώ τράβηξαν φωτογραφίες που απέδειξαν για πρώτη φορά στον κόσμο το σχέδιο του Ολοκαυτώματος και τη βιομηχανικής κλίμακας μηχανή εξόντωσης που είχαν στήσει οι ναζί. Η βασίλισσα αναμενόταν αργά χθες το απόγευμα να καταθέσει στεφάνι και να συναντηθεί με επιζήσαντες και απελευθερωτές.

Στην αρχή της εβδομάδας στο προεδρικό μέγαρο του Βερολίνου η βασίλισσα προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαίρεσης της Ευρώπης σε μια ομιλία με έμφαση στις ιστορικές αναφορές και στα διδάγματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και της γερμανικής επανένωσης. Τον Απρίλιο, κατά την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου, ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ είχε αναφερθεί στη Βρετανία που συνέβαλε στην αποκατάσταση του ανθρωπισμού στη χώρα του. Η μετάβαση στο Μπέργκεν Μπέλσεν που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία ήταν το τελευταίο σκέλος της επίσημης επίσκεψης της Ελισάβετ στη Γερμανία, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, πραγματοποίησε ταξίδι με πλοιάριο στον ποταμό Σπρέε του Βερολίνου καθώς και επίσκεψη στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, τη Φρανκφούρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή