Εντατικοποίηση ερευνών για την πτώση αεροσκάφους

Εντατικοποίηση ερευνών για την πτώση αεροσκάφους

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος να ολοκληρώσει το έργο του επιτυχώς δήλωσε, την Τρίτη, ο Ολλανδός εισαγγελέας, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία, αν και, όπως διευκρίνισε, δεν είναι σε θέση να εκδώσει ακόμη εντάλματα σύλληψης.

Το αεροπλάνο, που καταρρίφθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην ανατολική Ουκρανία, μετέφερε 298 επιβάτες, με τα δύο τρίτα αυτών να είναι Ολλανδοί πολίτες. «Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο σημείο, ώστε να υποδείξουμε τους επίσημους υπόπτους ή να τους συλλάβουμε», είπε ο Φρεντ Βεστερμπέκε. Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, ο Ολλανδός εισαγγελέας ανέφερε ότι είναι «βέβαιος» πως οι ένοχοι θα βρεθούν σταδιακά ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι ολλανδικές Αρχές συζητούν με τους αλλοεθνείς συνεργάτες τους την πιθανότητα δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη των υπόπτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Βεστερμπέκε δήλωσε ότι το δικαστήριο αυτό ίσως αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή, εφόσον θα έχει διάχυτη, διεθνή υποστήριξη.

Οι αρμόδιοι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανικό μαχητικό αεροπλάνο, αλλά το Κίεβο αρνείται την κατηγορία αυτή. Υστερα από την εξέταση τεράστιας ποσότητας δεδομένων, βίντεο, καθώς και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη λήψη μαρτυριών από 100 άτομα, έχουν εντοπισθεί οι βασικοί ύποπτοι και η υπόθεση θα μπορέσει να κλείσει πιθανότατα μετά το τέλος του 2015.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή