«Μάχη» δολαρίων στην κούρσα του χρίσματος

«Μάχη» δολαρίων στην κούρσα του χρίσματος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 45 εκατομμύρια δολάρια έχει συγκεντρώσει η Χίλαρι Κλίντον για να χρηματοδοτήσει τη διεκδίκηση του χρίσματος του δημοκρατικού κόμματος, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος Tύπου της εκστρατείας της. Το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει η Χίλαρι τους πρώτους μήνες της προηγούμενης προσπάθειάς της να κατακτήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, και πολύ υψηλότερο από αυτό που θεωρείται πιθανό ότι θα συγκεντρώσει οποιοσδήποτε αντίπαλός της, είτε Δημοκρατικός είτε Ρεπουμπλικανός.

Σε αντίθεση με το 2007, φέτος δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών με ισχυρές προσβάσεις στην ελίτ των χρηματοδοτών του δημοκρατικού κόμματος, άρα ο ανταγωνισμός είναι μικρός. Οι επιτελείς της εκστρατείας της πρώην πρώτης κυρίας δεν αποκαλύπτουν πόσο μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων προέρχεται από μικρές δωρεές, στοιχείο που θα έδειχνε πόσο ελκυστική είναι η Χίλαρι για τη βάση του δημοκρατικού κόμματος και πόσο μπορεί η υποψηφιότητά της να αντέξει μακροπρόθεσμα στον οικονομικό ανταγωνισμό.

Η Κλίντον διασχίζει την Αμερική απ’ άκρη σ’ άκρη με φρενήρεις ρυθμούς, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και να κάνει γνωστές τις θέσεις της σε δεκάδες εκδηλώσεις, συχνά στις πολυτελείς σοφίτες ή τις βίλες των βασικών δωρητών της. Ομως οι Δημοκρατικοί βρίσκονται πολύ πίσω από τους Ρεπουμπλικανούς στη συγκέντρωση χρημάτων, μέσω των επιτροπών μεγάλων δωρητών «σούπερ PAC», η σημασία των οποίων αυξάνεται όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2016. Η «σούπερ PAC» της Κλίντον δεν φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο συγκέντρωσης 15 εκατ. δολαρίων στα μέσα της χρονιάς, ενώ οι αντίστοιχες επιτροπές των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, Τζεμπ Μπους και Τεντ Κρουζ, αναμένεται να συγκεντρώσουν τα τριπλάσια χρήματα.

Η επίσημη δήλωση για τις δωρεές που έχει λάβει η Κλίντον θα κατατεθεί στις 15 Ιουλίου και τότε θα διευκρινισθεί όχι μόνο πόσα χρήματα έχει συγκεντρώσει, αλλά και πόσα προέρχονται από μεγάλους δωρητές, καθώς και πόσα έχει ξοδέψει. Η έως τώρα στρατηγική, που χαρακτηρίζεται επιτυχημένη από τους επιτελείς της, εστιάζεται στην προσέλκυση νέων δωρητών και ανθρώπων που μπορούν οι ίδιοι να συγκεντρώσουν πολλούς δωρητές. «Νομίζω ότι το μήνυμα είναι πως ο κάθενας που συνεισφέρει είναι ψηφοφόρος», είπε η δικηγόρος Ιρα Λίσφελντ, η οποία οργάνωσε δείπνο δωρητών για την Κλίντον στη Φλόριντα. «Δίνουν έμφαση στο να προσελκύσουν μια πλατιά βάση. Φροντίζουν να μεταχειρίζονται πολύ καλά αυτούς που δίνουν μικρά ποσά και αυτούς που δεν δίνουν στις PAC».

Ενας από τους αντιπάλους της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς, έχει αρνηθεί να κάνει χρήση των «σούπερ PACs», προτιμώντας να βασιστεί σε δωρεές μικροποσών. Αλλος αντίπαλος, ο Μάρτιν Μάλι, βασίζεται και σε μικρούς και σε μεγάλους δωρητές. Κανείς από τους δύο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πόσα χρήματα έχει συγκεντρώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή