Μπαρουέν, Μοσκοβισί στο στόχαστρο της NSA

Μπαρουέν, Μοσκοβισί στο στόχαστρο της NSA

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Aμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας  (η διαβόητη NSA, όπως είναι γνωστή) φαίνεται ότι υπέκλεπτε τις συνομιλίες δύο διαδοχικών Γάλλων υπουργών Οικονομικών, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τις γαλλικές εμπορικές συμφωνίες εξαγωγών, όπως και για την οικονομική κατάσταση του κράτους. Την αποκάλυψη αυτή έκανε πριν από μερικές ημέρες η ιστοσελίδα Wikileaks. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, θύματα της τηλεφωνικής υποκλοπής ήταν ο Φρανσουά Μπαρουέν και ο Πιέρ Μοσκοβισί, δηλαδή οι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών κατά την περίοδο  2011-2014.

Η υπόθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε και από την εφημερίδα «Libération» και την ιστοσελίδα Mediapart, ήρθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας μόλις μία εβδομάδα αφού η ιστοσελίδα  Wikileaks αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε θέσει υπό παρακολούθηση και τρεις προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας, από το 2006 έως τον Μάιο του 2012, γεγονός που πυροδότησε την εντονότατη διαμαρτυρία του Παρισιού προς την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, ένα έγγραφο που χρονολογείται από το 2002 και ανανεώνεται το 2012, η Αμερικανική Υπηρεσία είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστραλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα εξαγωγικά συμβόλαια της Γαλλίας, όσων τουλάχιστον η αξία ξεπερνούσε τα 200 εκατομμύρια δολάρια και εφόσον αφορούσαν διάφορους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτρική ενέργεια, η πυρηνική ενέργεια, οι μεταφορές και η υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα έγγραφα που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας δεν κατονομάζονται οι γαλλικές επιχειρήσεις.

Ενα άλλο από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορά τη σύνοψη της απομαγνητοφώνησης μιας τηλεφωνικής κλήσης ανάμεσα στον Πιέρ Μοσκοβισί, τον σημερινό επίτροπο για Οικονομικά Θέματα, και έναν σοσιαλιστή γερουσιαστή. Οι δυο τους συνομιλούσαν για την κακή κατάσταση της γαλλικής οικονομίας και τους απασχολούσαν ιδιαίτερα οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, στις 24 Ιουνίου, οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι ήταν συγκλονισμένος από την υπόθεση, καθώς και ότι επρόκειτο να ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση. «Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα μεταξύ συμμάχων και φίλων», έγραψε.

Στην Ουάσιγκτον, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας. Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ δεν πραγματοποιούν ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις για εμπορικό κέρδος.

Οι ΗΠΑ, όπως είναι γνωστό, συγκεντρώνουν στοιχεία και πληροφορίες για διάφορα οικονομικά θέματα. «Αυτό το οποίο δεν κάνουμε», επισήμανε πριν από μερικούς μήνες αξιωματούχος, «είναι να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε προκειμένου να υποκλέψουμε εμπορικά μυστικά ξένων εταιρειών για λογαριασμό αμερικανικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να καταφέρουν να επωφεληθούν απ’ αυτό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή