Αντεπίθεση του ISIS σε Ιράκ, Συρία κατά το Ραμαζάνι

Αντεπίθεση του ISIS σε Ιράκ, Συρία κατά το Ραμαζάνι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια συντονισμένη αντεπίθεση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών σε πολλά σημεία του συριακού μετώπου και με επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ, οι τζιχαντιστές του ISIS «γιορτάζουν» τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανίου, ιερού μήνα των μουσουλμάνων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες ότι το ISIS κατόρθωσε να ανακαταλάβει την κωμόπολη Αίν Ισα, κοντά στην «πρωτεύουσα» του αυτόκλητου χαλιφάτου, την πόλη Ράκα, στην ανατολική Συρία. Η πολιτοφυλακή YPG, ένοπλο τμήμα του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, PYD, είχε καταλάβει το Αίν Ισα πριν από δύο εβδομάδες, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τη Ράκα, μια μεγάλη, στρατηγικής σημασίας πόλη, πάνω στον ποταμό Ευφράτη. Σε ανακοίνωση της YPG αναφέρεται ότι οι Κούρδοι μαχητές συνέχιζαν να αγωνίζονται για να αναχαιτίσουν την επίθεση των τζιχαντιστών και να τους απωθήσουν από το Αίν Ισα.

Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά το προηγούμενο διήμερο ανατίναξαν επτά γέφυρες στη Ράκα και τη γύρω περιοχή, σε μια προσπάθεια απομόνωσης του ISIS. Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες αποτελούν, αυτή τη στιγμή, τον μόνο αξιόμαχο σύμμαχο των Αμερικανών, επί συριακού εδάφους, εναντίον του ISIS, εξαιρουμένου, φυσικά, του συριακού στρατού, μια και η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε μετωπική αντίθεση με το καθεστώς του προέδρου Ασαντ.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της YPG, Ρεντούρ Ξελίλ, η επιχείρηση των τζιχαντιστών στο Αίν Ισα αποτέλεσε μέρος ευρύτερης αντεπίθεσης, στο πλαίσιο του οποίου επλήγησαν αρκετές θέσεις των Κούρδων στην επαρχία Χασάκα που συνορεύει προς Βορρά με την Τουρκία και προς Νότο με το Ιράκ. Η πόλη Χασάκα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ελέγχεται κατά το ήμισυ από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ και κατά το ήμισυ από τους Κούρδους μαχητές. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, η αντεπίθεση των τζιχαντιστών εκτείνεται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, από τη Χασάκα στα βορειοανατολικά, μέχρι την πόλη Σαρίν της επαρχίας Χαλεπίου, στα βορειοδυτικά.

Στο γειτονικό Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS ανατινάχθηκε, οδηγώντας μπουλντόζα φορτωμένη με εκρηκτικά, κοντά στην πόλη Χαντίτα, σκοτώνοντας επτά Ιρακινούς στρατιώτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν και προκάλεσαν πρόωρη έκρηξη άλλων τεσσάρων παγιδευμένων οχημάτων που κατευθύνονταν σε στόχους του ιρακινού στρατού. Η πόλη Χαντίτα και το γειτονικό φράγμα είναι μια από τις λιγοστές περιοχές της τεράστιας σε έκταση επαρχίας Ανμπάρ που εξακολουθούν να ελέγχονται από τον ιρακινό στρατό. Το μεγαλύτερο μέρος της σχεδόν αμιγώς σουνιτικής, το θρήσκευμα, επαρχίας ελέγχεται από τους σουνίτες εξτρεμιστές του ISIS.

Στην Ουάσιγκτον, τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεντάγωνο για να προεδρεύσει σύσκεψης του επιτελείου εθνικής ασφαλείας αναφορικά με τον αγώνα εναντίον του ISIS, στη Συρία και το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή