Σερβική χείρα βοηθείας πολιτών σε πρόσφυγες

Σερβική χείρα βοηθείας πολιτών σε πρόσφυγες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά στη Σουμπότιτσα, στα βόρεια σερβικά σύνορα με την Ουγγαρία, και διαμένουν σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο συγκεντρώνουν τοπικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των εκκλησιών, επιχειρήσεις, αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Το περασμένο Σαββατοκύριακο συγκεντρώθηκαν πάνω από 4.000 λίτρα εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκη, προκειμένου να υποστηριχθούν οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οικογένειες με παιδιά, καθώς το θερμόμετρο δείχνει υψηλές θερμοκρασίες και στη Σερβία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο Αξιών Πολιτών» οργάνωσε τη συλλογή τροφίμων, ειδών προσωπικής υγιεινής, ρούχων και παιχνιδιών για τους πολυάριθμους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις μιας πρώην πλινθοποιίας. Εκκλήσεις για βοήθεια προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι αιτούνται άσυλο και μια καλύτερη ζωή σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης, πραγματοποίησαν και οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Σουμπότιτσα.

«Ελπίζουμε το παράδειγμά μας να προσελκύσει την προσοχή των πολιτών και των Αρχών, ώστε να κάνουν κάτι για αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο ιερέας της Προτεσταντικής Εκκλησίας και επικεφαλής οργάνωσης που παρέχει οικονομική βοήθεια σε μετανάστες, Τίμπορ Βάργκα, ο οποίος επισκέπτεται κάθε μέρα τους πρόσφυγες. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, αλλά οι άνθρωποι είναι εδώ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε εχθές ότι δύο κάτοικοι της Σουμπότιτσα συνελήφθησαν υπό την υποψία ότι λήστεψαν ομάδα προσφύγων. Με απόφαση δικαστηρίου, οι δύο άνδρες θα βρίσκονται υπό κράτηση για 30 ημέρες.

Πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία καταφθάνουν συνεχώς στη Σουμπότιτσα με λεωφορεία, τρένα και άλλα μέσα μεταφοράς, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα και, μέσω Ουγγαρίας, να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η ουγγρική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την ανέγερση ενός φράκτη ύψους 4 μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία. Σε νέα έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι χιλιάδες πρόσφυγες υφίστανται βίαιη κακοποίηση από τις Αρχές στα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή