Περιοδεία Αγκ. Μέρκελ στα Βαλκάνια

Περιοδεία Αγκ. Μέρκελ στα Βαλκάνια

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διήμερη περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια ξεκίνησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, με σταθμούς στην Αλβανία, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις των εξελίξεων στην Ελλάδα αλλά και η μετέωρη πορεία των δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να απασχολήσουν την καγκελάριο.

«Ως φοιτήτρια στην Ανατολική Γερμανία, η Αγκελα Μέρκελ ταξίδευε με το τρένο μέχρι τα νότια Βαλκάνια και κοίταζε προς την Ελλάδα, διερωτώμενη πότε θα μπορέσει να την επισκεφθεί. Τώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον μαγνητισμό της», έγραψε χθες το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις της πενταετούς κρίσης στην Ελλάδα καραδοκούν σε κάθε στροφή της βαλκανικής περιοδείας της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, που γνωρίζει τις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Καγκελαρίας, επισήμανε ότι η Μέρκελ γνωρίζει τον κίνδυνο αναταράξεων στα Βαλκάνια, σε περίπτωση αστάθειας στην Ελλάδα. Τηρώντας την ανωνυμία του, ο αξιωματούχος είπε ότι η συνειδητοποίηση του ευρύτερου ρόλου της Ελλάδας για την περιφερειακή ασφάλεια κάνει τη Μέρκελ να επιθυμεί την πρόσδεση της χώρας στο ευρώ.

«Η σταθερότητα στα Βαλκάνια οπωσδήποτε εντάσσεται στις ευρύτερες ανησυχίες της Μέρκελ για τις δυνητικές γεωπολιτικές συνέπειες ενός Grexit», δήλωσε ο Φάμκε Κρουμπμίλερ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Eurasia Group στο Λονδίνο. «Ενα αποτυχημένο κράτος στα σύνορα της Ευρώπης μπορεί να έχει επιπτώσεις στα ήδη ασταθή Βαλκάνια».

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η ενδεχόμενη ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας στην περιοχή απασχολεί το Βερολίνο, όπως κατέστη σαφές από τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, στην εφημερίδα Die Zeit. «Η Ελλάδα είναι άγκυρα σταθερότητας στα Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά ο Φίσερ. «Αν πέσει, οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες για όλη την περιοχή – και αυτό είναι κάτι που προσέχει η Μόσχα».

Τα τελευταία χρόνια η κρίση στην Ελλάδα έχει γίνει αντιληπτή στις χώρες της περιοχής ως μειωμένη ζήτηση εργατικών χεριών. Ομως η κρίση έχει τη δυνατότητα να μεταδοθεί και μέσω των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν επεκταθεί στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, τα τραπεζικά συστήματα των οποίων ελέγχονται κατά το ένα τέταρτο από ελληνικές τράπεζες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, Γιαν Τέχαου, σημείωσε ότι οποιαδήποτε ρήξη της Ελλάδας με την Eυρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να οδηγήσει τη Σερβία να αναθεωρήσει τη φιλοδυτική πορεία της. «Η Μέρκελ θα σταθμίσει πολύ προσεκτικά όλους αυτούς τους γεωπολιτικούς παράγοντες χειριζόμενη την ελληνική κρίση», διευκρίνισε ο Τέχαου. «Η χρονική στιγμή του ταξιδιού της είναι τέλεια».

Το περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι προηγούμενες πρωτοβουλίες της Γερμανίας στα Βαλκάνια, όπως το «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η διευθύντρια του Κέντρου Ευρωατλαντικών Σπουδών του Βελιγραδίου, Γιελένα Μίλιτς, ελπίζει, παρ’ όλα αυτά, ότι η Γερμανία «θα αναλάβει ηγετικό ρόλο». Η Μίλιτς ζητάει ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για τα Βαλκάνια αλλά και ταυτόχρονα μεγαλύτερη ανάληψη ευθυνών από τους πολίτες των βαλκανικών χωρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή