ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν αισιοδοξεί για επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Ο Πούτιν αισιοδοξεί για επίλυση της ουκρανικής κρίσης

KΙΕΒΟ. Αισιοδοξία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία εξέφρασε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης παρά αποτυχίας. Ο Πούτιν απέδωσε ευθύνες για τη χρονοτριβή στην απροθυμία του Κιέβου να διαπραγματευθεί απευθείας με τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε χθες ότι η απειλή της τρομοκρατίας έχει «ανεβεί δραστικά» στη χώρα, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία έχει κατακλυστεί με όπλα «που έχουν έρθει από τα ανατολικά». «Η απειλή από αντάρτες και τρομοκράτες στις περιοχές πέραν της (εμπόλεμης) ζώνης έχει ενταθεί», σημείωσε ο Ποροσένκο μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέσεισε ευρύτερα τον κίνδυνο αύξησης της εγκληματικότητας, λόγω της αστάθειας στα ανατολικά της χώρας. Πάνω από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1 εκατ. έχουν εκτοπιστεί, λόγω της σύγκρουσης ρωσόφωνων αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων τους τελευταίους 15 μήνες στην ανατολική Ουκρανία. Η εκεχειρία του Φεβρουαρίου έχει περιορίσει τις μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις, αλλά οι καθημερινές ανταλλαγές πυροβολισμών εξακολουθούν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Ουκρανοί στρατιώτες το τελευταίο 24ωρο.

Παράλληλα, ο Ποροσένκο εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί η αστυνόμευση στη χώρα. Το Σαββατοκύριακο ορκίστηκαν οι πρώτοι 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Καναδούς ειδικούς εκπαιδευτές. Μάλιστα, ορκίστηκαν να μην υποκύψουν σε απόπειρες δωροδοκίας.