Παλαιστίνιοι σε αναζήτηση μιας άλλης ζωής

Παλαιστίνιοι σε αναζήτηση μιας άλλης ζωής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους Παλαιστίνιους της Γάζας ο φράχτης τριών μέτρων δεν αποτελεί μόνο ένα διαχωριστικό σύρμα που τους ξεχωρίζει από τους Ισραηλινούς, αλλά και ένα εμπόδιο στην πορεία προς την αναζήτηση εργασίας και ενός καλύτερου μέλλοντος. Πολλοί νέοι Παλαιστίνιοι δοκιμάζουν την τύχη τους, πηδώντας τον φράχτη, για να καταλήξουν τελικά στη φυλακή. Ο στρατός του Ισραήλ έχει συλλάβει 130 άτομα μέχρι στιγμής, τα οποία επιχείρησαν να περάσουν παράνομα τον φράχτη από την πλευρά της Γάζας αυτόν τον χρόνο. Δημοσιοποιημένα συγκριτικά στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά οι Αρχές της Γάζας και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για φαινόμενο με ανοδική τάση.

Η φτώχεια και η έλλειψη προοπτικών εξέλιξης στη ζωή των κατοίκων της Γάζας οδηγεί τους άνεργους νέους να πάρουν μεγάλα ρίσκα. Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς, η οικονομία και οι υποδομές δέχθηκαν ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα. Τον Μάιο, η Παγκόσμια Τράπεζα αποκάλυψε ότι η οικονομία της Γάζας είναι στη χειρότερη κατάσταση, με την ανεργία να φτάνει το 43% στο σύνολο του πληθυσμού και το 70% στις ηλικίες 20-24. Σε αντίθεση με τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας απαγορεύεται να εργαστούν στο Ισραήλ, το οποίο διέκοψε την παροχή αδειών, όταν επικράτησε η Χαμάς στην περιοχή.

Παρά τους κινδύνους, η πιθανότητα εύρεσης εργασίας είναι δελεαστική. «Δεν σκεφτόμουν και ήμουν απελπισμένος επειδή δεν μπορούσα να βρω δουλειά στη Γάζα», εξηγεί ο 18χρονος Αμπντάλα αλ-Χαντάτ, ο οποίος αποφάσισε μία νύχτα του Φεβρουαρίου να τολμήσει το σάλτο από τον φράχτη με έναν φίλο του. «Δέκα λεπτά αφού πηδήξαμε, φωτισθήκαμε από προβολείς και περικυκλωθήκαμε από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες μάς συνέλαβαν», πρόσθεσε. Μία ημέρα εργασίας σε οικοδομή, δίχως άδεια εργασίας, στο Ισραήλ αποφέρει στους Παλαιστίνιους περίπου 250 σεκέλ (περίπου 60 ευρώ). Στη Γάζα για την ίδια εργασία θα λάμβαναν το ένα πέμπτο αυτού του ημερομισθίου.

Οπως υπαγορεύει η ισραηλινή νομοθεσία, για τους παραβάτες που θα πηδήξουν άοπλοι τον φράχτη προβλέπεται φυλάκιση έως και πέντε έτη. Εάν επιχειρήσουν να περάσουν στην ισραηλινή πλευρά οπλισμένοι, κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή για έως και 15 χρόνια, ενώ εάν μεταφέρουν εκρηκτικά, μπορεί να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Ενας Ισραηλινός αξιωματούχος του στρατού σχολίασε ότι οι περισσότεροι παραβάτες είναι έφηβοι που αναζητούν εργασία ή διέξοδο από τις οικογενειακές δυσκολίες τους. Για ορισμένους η προοπτική της φυλακής είναι θελκτικότερη από τη μόνιμη παραμονή στη Γάζα, καθώς θα έχουν σταθερά γεύματα και την πιθανότητα να σπουδάσουν. «Καμιά φορά περνούν οπλισμένοι ή με μία χειροβομβίδα στην τσέπη τους και σ’ τη δείχνουν, ώστε να λάβουν μεγαλύτερη ποινή», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ισραηλινές Αρχές αναφέρουν ότι 50 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη φυλακή, επειδή πέρασαν παράνομα τα σύνορα. Η μέση ποινή που έχουν λάβει είναι έντεκα μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή