ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι υπέρ Αλ Σίσι μέσω του Αλ Τζαζίρα

rentsi-yper-al-sisi-meso-toy-al-tzazira-2093059

ΡΩΜΗ. Το Αλ Τζαζίρα, το μέσο ενημέρωσης που βρίσκεται σε μόνιμη προστριβή με την κυβέρνηση Σίσι, διάλεξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για να πλέξει το εγκώμιο του Αιγύπτιου προέδρου. Μία ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση στο ιταλικό προξενείο του Καΐρου, από την οποία έχασε τη ζωή του ένας πολίτης, ο Ρέντσι χαρακτήρισε «τυχαίο» το γεγονός ότι η χώρα του βρέθηκε στο στόχαστρο του ISIS.

«Νομίζω ότι ο Αλ Σίσι είναι μεγάλος ηγέτης. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Στην παρούσα συγκυρία, η Αίγυπτος μπορεί να σωθεί μόνο υπό την ηγεσία του Σίσι». Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσέθεσε «αυτή είναι η προσωπική μου θέση, είμαι πολύ υπερήφανος για τη φιλία μου μαζί του, και θα τον υποστηρίξω προς την κατεύθυνση της ειρήνης, γιατί η Μεσόγειος χωρίς την Αίγυπτο είναι ένα μέρος χωρίς ειρήνη».

Mιλώντας στον Σίσι το Σάββατο, μετά τη βομβιστική επίθεση στο προξενείο, ο Ρέντσι είπε ότι οι δύο χώρες «στέκονται η μία πλάι στην άλλη στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και του φανατισμού».

Κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε επιλέξει ως πρώτο σταθμό τη Ρώμη, ενώ ο συντονισμός Ρώμης και Καΐρου αφορά κατά μεγάλο μέρος και την κατάσταση στη Λιβύη.

«Η Ιταλία βοηθάει την Αίγυπτο, παρακολουθώντας την κατάσταση στη Λιβύη με τη βοήθεια αναγνωριστικών αποστολών και αποστολών συλλογής πληροφοριών», σημείωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Η Αίγυπτος έχει αναμειχθεί ενεργά στο χάος του λιβυκού εμφυλίου, ενώ αντιμετωπίζει επανειλημμένες επιθέσεις από τον ΙSIS στο έδαφός της, κυρίως στη Χερσόνησο του Σινά.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα Repubblica γιατί θεωρεί ότι η Ιταλία έγινε στόχος, ο Ρέντσι είπε ότι δεν θα παίξει «την κολοκυθιά».

«Τέτοιου είδους επιθέσεις μπορεί να γίνονται τυχαία, για να δείξουν ότι είναι ικανοί να πλήξουν ένα δυτικό κράτος», είπε. «Ενα πράγμα είναι βέβαιο, η Ιταλία πρέπει να αντιδράσει με ήρεμη αποφασιστικότητα. Δεν θα πέσουμε θύμα εκφοβισμού».