Υποψίες για βοήθεια εκ των έσω για την απόδραση του «Ελ Τσάπο»

Υποψίες για βοήθεια εκ των έσω για την απόδραση του «Ελ Τσάπο»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Σε μια προσπάθεια να διασώσουν την υπόληψή τους και να ξανασυλλάβουν τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών Γιοακίν Γκουσμάν, τον επονομαζόμενο και «Ελ Τσάπο», οι δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού άρχισαν σήμερα να ερευνούν αν οι φρουροί της φυλακής υψίστης ασφαλείας, από την οποία απέδρασε, τον βοήθησαν να διαφύγει από το τούνελ κάτω από το ντους στο κελί της. Για δεύτερη φορά τα τελευταία 14 χρόνια, ο επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα κατάφερε να αποδράσει, καταφέρνοντας ταπεινωτικό πλήγμα στον πρόεδρο Πένα Νιέτο. Στρατεύματα και αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή από την οποία εξαφανίστηκε ο Γκουσμάν και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό όχι μόνο γύρω από τη φυλακή Αλτιπλάνο, 90 χλμ. δυτικά της Πόλης του Μεξικού, αλλά και στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Οι εισαγγελείς ανέκριναν 30 φρουρούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους διαφόρων βαθμίδων, εγείροντας υποψίες για συνδρομή του Γκουσμάν «από μέσα». Μεταξύ αυτών που ανακρίθηκαν ήταν εκείνοι που ήταν υπεύθυνοι για το κελί του, αλλά και όσοι ήλεγχαν τις κάμερες ασφαλείας, που παρακολουθούν το κελί του νυχθημερόν.

Οι Αρχές είχαν ήδη ερευνήσει μια περίεργη επίσκεψη από γυναίκα, που προσπάθησε τον περασμένο Μάρτιο να περάσει στη φυλακή με πλαστή ταυτότητα. Στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Γαλλία, ο Πένε Νιέτο χαρακτήρισε την απόδραση «επίθεση στο κράτος» και ζήτησε ενδελεχή έρευνα εάν υπήρξε βοήθεια από τους φρουρούς. Ο 58χρονος, ο οποίος έχει καλλιεργήσει ένα στυλ Ρομπέν των Δασών στην πολιτεία Σιναλόα, ενώ διοικούσε ένα από τα πιο βίαια καρτέλ της χώρας, είχε τη δυνατότητα να γλιστρήσει από το κελί του παρά την 24ωρη παρακολούθησή του από κάμερες ασφαλείας. Μπήκε στην ιδιωτική του ντουσιέρα και αφότου δεν ξαναβγήκε, οι φρουροί βρήκαν μία τρύπα 10 μέτρων με μια σκάλα. Αυτή οδηγούσε σε μια σήραγγα 1,5 χλμ. με εξαερισμό και φως, που φαίνεται πως είχε κατασκευαστεί με τη βοήθεια μιας μοτοσικλέτας που είχε τοποθετηθεί σε ράγες για να μεταφέρει εργαλεία και να απομακρύνει χώμα. Το τούνελ οδηγούσε σε ένα γκρίζο κτίριο πάνω σε λόφο στο κέντρο της πολιτείας του Μεξικού. Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε την τρύπα στο εσωτερικό του κτιρίου, το πάτωμα του οποίου ήταν καλυμμένο με χώμα. Ενα κρεβάτι και μια κουζίνα υπήρχαν μέσα στο διαμέρισμα, αποδεικνύοντας ότι άνθρωποι κατοικούσαν εκεί.

Προειδοποιήσεις

Απόστρατο στέλεχος της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών προειδοποίησε πως, αν δεν εντοπιστεί σύντομα ο Γκουσμάν, είναι πιθανό να εξαφανιστεί για πάντα. «Αν καταφέρει να φτάσει στην πατρίδα του, στη Σιναλόα και την ορεινή περιοχή, θα είναι πολύ δύσκολο να συλληφθεί, επειδή προστατεύεται από τους ντόπιους χωρικούς», ανέφερε ο Μάικ Βίτζιλ στο γαλλικό πρακτορείο.

Πολλές πολιτείες του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένης της Σιναλόα, έστησαν οδοφράγματα, ενώ το κράτος χρησιμοποιεί τεχνολογία ακτίνων Χ στα διόδια για να βλέπουν μέσα στα αυτοκίνητα. Τα στρατεύματα στη Γουατεμάλα έχουν εξαπολύσει ειδική επιχείρηση στα σύνορα με το Μεξικό. Εκεί είχε συλληφθεί την πρώτη φορά ο Γκουσμάν το 1993. Η πρώτη του απόδραση ήταν το 2001, όταν διέφυγε από τη φυλακή κρυμμένος μέσα σε καρότσι για τα άπλυτα. Οι αμερικανικές αρχές εξέφρασαν ήδη την οργή τους για την απόδραση στην ομόλογή τους στο Μεξικό. «Θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάποια αμερικανική φυλακή», σχολίασε έτερος διοικητής της δίωξης ναρκωτικών στις ΗΠΑ, ο Πίτερ Μπένσινγκερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή