Η Αγκυρα «μπλόκαρε» ιστοσελίδες υπέρ του ISIS

Η Αγκυρα «μπλόκαρε» ιστοσελίδες υπέρ του ISIS

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόσβαση σε περισσότερες από έξι ισλαμιστικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, που προτρέπουν σε δήλωση πίστης στο «Ισλαμικό Κράτος» και στη στοχοποίηση της Τουρκίας για την υποτιθέμενη δίωξη των μουσουλμάνων, απαγόρευσαν από το βράδυ της Κυριακής οι τουρκικές Αρχές. Η Αγκυρα δέχεται πιέσεις εδώ και αρκετό διάστημα από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εγκατάσταση πυρήνων της εξτρεμιστικής οργάνωσης στη χώρα. Χιλιάδες ξένοι μαχητές ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας προς τη Συρία και το Ιράκ για να υποστηρίξουν το «Ι.Σ.» στο πεδίο της μάχης με τη βοήθεια λαθρεμπόρων.

Ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης σχολίασε ότι οι περιορισμοί στην πρόσβαση και μια σειρά από πρόσφατες συλλήψεις αποτελούν «σημαντικό μέρος» των προσπαθειών για την πάταξη των δραστηριοτήτων του «Ισλαμικού Κράτους» σε τουρκικό έδαφος. Αρκετοί εκ των διαχειριστών των ισλαμιστικών ιστοσελίδων που απαγορεύθηκαν στην Τουρκία απάντησαν με εξαπόλυση κατηγοριών ενάντια στο κράτος που κατά τη γνώμη τους διώκει τους μουσουλμάνους και πρόσθεσαν ότι οι τοπικές Αρχές δεν είχαν κανένα ουσιαστικό λόγο για να επιβάλουν τη διαδικτυακή φραγή στους ιστοτόπους τους. Η τουρκόφωνη ιστοσελίδα DarulHilafe.com, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως το τοπικό γραφείο της επικοινωνιακής πτέρυγας του «Ι.Σ.» Αλ Χαγιάτ, σχολίασε την απόφαση ως «αύξηση της πίεσης» κατά των μουσουλμάνων στην Τουρκία και κάλεσε για την αναίρεσή της. «Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι, εάν συνεχίσουν να περιορίζουν την ελευθερία των μουσουλμάνων, που δεν έχουν βλάψει την Τουρκία με κανένα τρόπο, και εάν αυξήσουν την πίεση, οι μουσουλμάνοι μπορεί να ανταποδώσουν», ανέφερε ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας.

Οι επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης τονίζουν ότι ο αποκλεισμός στην πρόσβαση σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες είχε καθυστερήσει πολύ, ενώ υπενθυμίζουν ότι η αντίδραση ήταν άμεση για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην πρόσβαση στο Youtube και το Twitter εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που ξέσπασε το περασμένο έτος και κλόνισε το κυβερνών κόμμα. Ανάμεσα στις ισλαμιστικές ιστοσελίδες που απαγορεύθηκαν βρίσκονται οι Takva Haber, Tevhidi Gundem, Mustaqim Haber και Enfal Medya, με την Τουρκία να δηλώνει τη «δέσμευσή της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

«Ο όρος “τρομοκρατία” καλύπτει όλες τις οργανώσεις σε τουρκικό έδαφος που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στην Αγκυρα για να «κλείσει τα σύνορα» στο «Ισλαμικό Κράτος». Ο τουρκικός στρατός έχει ενισχύσει τα συνοριακά μέτρα ασφαλείας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν δεκάδες άτομα με την υποψία συμμετοχής στην εξτρεμιστική οργάνωση, ύστερα από επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή