Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Βελιγράδι

Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Βελιγράδι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βελιγράδι θα επισκεφθεί η τριμερής προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στο κυβερνητικό σχήμα, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί με χαρά και εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση που δέχθηκε ο αρχηγός του σερβικού κράτους στη Σρεμπρένιτσα, αρνούμενος, ωστόσο, ότι φέρει κάποια προσωπική ευθύνη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεζάβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα, ο Ιζετμπέγκοβιτς σχολίασε ότι στο δυσάρεστο επεισόδιο οδήγησε μια σειρά από γεγονότα, που συνιστούν σημαντική οπισθοδρόμηση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Σεράγεβο. Ο επικεφαλής των μουσουλμάνων της Βοσνίας υπέδειξε ως αρνητικές εξελίξεις για τις σχέσεις των δύο κρατών την αποκατάσταση του Ντράζα Μιχαΐλοβιτς, αρχηγού του κινήματος των «Τσέτνικ», ο οποίος, αν και είχε καταδικαστεί σε θάνατο, απελευθερώθηκε με απόφαση ανώτερου σερβικού δικαστηρίου, καθώς και τη σύλληψη του πρώην διοικητή του στρατού των μουσουλμάνων της Βοσνίας, Νάσερ Οριτς, στην Ελβετία.

Ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας υπογράμμισε ότι εξονυχιστική έρευνα διεξάγεται, με στόχο να εντοπισθούν οι δράστες της επίθεσης κατά του Βούτσιτς κατά την παρουσία του σε εκδήλωση μνήμης για τα 20 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Ο Ιζετμπέγκοβιτς διευκρίνισε ότι θα αναζητηθούν και οι ευθύνες των διοργανωτών. Μετά την επίθεση, ο Βούτσιτς είχε δηλώσει ότι θα συνέχιζε να παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις, επειδή ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων της Βοσνίας είχε εγγυηθεί προσωπικά την ασφάλειά του. «Ανεξάρτητα από τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τις καλύτερες σχέσεις», υπογράμμισε ο Ιζετμπέγκοβιτς, που είχε προσβάλει αρχικά τον Βούτσιτς επειδή δεν έκανε χειραψία μαζί του, με τον πρώτο να ισχυρίζεται ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον Σέρβο ηγέτη λόγω του συνωστισμού. Ο Ιζετμπέγκοβιτς διαβεβαίωσε ότι οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι επιθυμούν τη συμφιλίωση, επειδή είναι προς το κοινό συμφέρον.

Την ίδια στιγμή, η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας εξήγγειλε δημοψήφισμα για την αμφισβήτηση του εθνικού δικαστηρίου και της γενικής εισαγγελίας της Βοσνίας, τη συγκρότηση των οποίων θεωρεί παράνομη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή