Αντίθεση πολιτών στην παράνομη υφαρπαγή πάρκου

Αντίθεση πολιτών στην παράνομη υφαρπαγή πάρκου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε νύχια και με δόντια μάχονται οι κάτοικοι της Μόσχας προσπαθώντας να σώσουν ένα πανέμορφο πάρκο από την παράνομη υφαρπαγή του από τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Ντμίτρι Φεντόροφ, ένας 28χρονος μηχανικός, ο οποίος κατοικεί κοντά στο πάρκο Τορφγιάνα της βόρειας Μόσχας, είναι ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να καταγγείλουν την απόπειρα της Εκκλησίας να ανοικοδομήσει στο πάρκο ένα παρεκκλήσιο, μέρος της επιχείρησης κατασκευής 200 ναών σε ολόκληρη τη ρωσική πρωτεύουσα.

«Ο νόμος απαγορεύει την ανοικοδόμηση οποιουδήποτε κτίσματος στα δημόσια πάρκα», λέει. «Ομως η εκκλησία, παρ’ όλα αυτά, προχωρά και υφαρπάζει τα ελάχιστα πράσινα σημεία που έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα, χωρίς να προηγηθεί δημόσιος διάλογος. Και αυτά οι Αρχές δεν τα βλέπουν».

Επίσης, περισσότερα από 60.000 άτομα υπέγραψαν, τον περασμένο μήνα, διαδικτυακό αίτημα για να μην τοποθετηθεί σε λοφίσκο κοντά στη Μόσχα άγαλμα 24 μέτρων του πρίγκιπα Βλαδίμηρου, του αγίου που υποτίθεται ότι εισήγαγε τον Χριστιανισμό στη Ρωσία τον 10ο αιώνα. Αυτό, βέβαια, δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην αλήθεια, καθώς οι εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο σταματήσαν για μερικές εβδομάδες έπειτα από παρέμβαση των Αρχών.

Οι υπέρμαχοι της κατασκευής του μικρού ναού, υπό τον ακτιβιστή Αντρέι Κορμούχιν, επιμένουν ότι η Εκκλησία είναι ο θεματοφύλακας των συντηρητικών αξιών και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τις πολιτικές του Κρεμλίνου. Μάλιστα, κατηγορεί τους πολέμιους του έργου ότι προσπαθούν να πυροδοτήσουν διαδηλώσεις ανάλογες με αυτές που γίνονται στη Δύση, προκειμένου να υποσκάψουν τη ρωσική κυριαρχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι χριστιανικοί ναοί καταστράφηκαν και μετατράπηκαν σε κοσμικά κτίρια κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην ΕΣΣΔ. Περισσότεροι από 23.000 ναοί, οι οποίοι είχαν κατεδαφιστεί ή εγκαταλειφθεί, ξαναχτίστηκαν τις πρώτες δύο δεκαετίες της μετασοβιετικής περιόδου. Η επιρροή της Εκκλησίας, άλλωστε, γιγαντώθηκε υπό την κυριαρχία του προέδρου Πούτιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή