Στόχος στρατιωτική βάση με εντολή ISIS

Στόχος στρατιωτική βάση με εντολή ISIS

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εντολή από το Ισλαμικό Κράτος να «χτυπήσει» τη Γαλλία είχε λάβει ο νεότερος από τους τρεις υπόπτους που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπως δήλωσε ο εισαγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν. Οι τρεις κατέθεσαν ότι σκόπευαν να επιτεθούν τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου στη στρατιωτική βάση Φορ Μπερ στη Μεσόγειο, όπου είχε εργαστεί στο παρελθόν ο 23χρονος Τζεμπρίλ Α.

Οι δύο άλλοι, που έγιναν γνωστοί επίσης με τα μικρά τους ονόματα (Ισμαήλ Κ, 17 ετών, και Αντουάν Φ., 19 ετών), είπαν ότι στόχος τους ήταν να αποκεφαλίσουν τον διοικητή της βάσης. Ο 23χρονος αρνείται ότι αυτό ήταν το σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών Αρχών ασφαλείας, οι τρεις άνδρες σκόπευαν να εγκαταλείψουν τη Γαλλία και να ταξιδέψουν στη Συρία, ώστε να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Ομως, η μητέρα του 17χρονου αντελήφθη τη ριζοσπαστικοποίησή του και ενημέρωσε τις Αρχές, οι οποίες τον κάλεσαν για «συνέντευξη», τον έθεσαν υπό παρακολούθηση και του επέβαλαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κατόπιν αιτήματος της μητέρας του. Αυτό άλλαξε τα σχέδιά τους, μεταθέτοντας τους στόχους τους στο εσωτερικό της χώρας.

Από τις καταθέσεις τους προέκυψε ότι και οι τρεις έχουν «ριζοσπαστικοποιηθεί έντονα», κυρίως μέσω της παρακολούθησης βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Κατάγονται από τρεις διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας, είχαν ολοκληρώσει τη λυκειακή τους εκπαίδευση και δεν είχαν προηγούμενο εμπλοκής με τη δικαιοσύνη. Από την εξέταση των υπολογιστών τους και των στοιχείων που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή τους, τα ξημερώματα της Δευτέρας, «αποκαλύπτονται επικοινωνίες με τη Συρία, έγγραφα για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με την εφημερίδα «Μοντ». Αντιθέτως, στις κατοικίες τους δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά. Μαζί τους προσήχθη και ένας 16χρονος, ο οποίος εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος. Οι ανακοινώσεις του εισαγγελέα Μολέν διασαφηνίζουν τις δηλώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Αυτή την εβδομάδα, σταματήσαμε τρομοκρατικές ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν εκδηλωθεί», δήλωσε ο Ολάντ. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, συνεχάρη τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών DGSI και τις δυνάμεις ασφαλείας. «Θα ήθελα να συγχαρώ τις δυνάμεις ασφαλείας μας γι’ αυτό το νέο πλήγμα κατά των τρομοκρατών και για το ότι μία ακόμη φορά απέτρεψαν μια επίθεση» είπε ο Καζνέβ.

Στο διάγγελμά του για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είπε ότι αποτρέπονται τρομοκρατικές επιθέσεις «κάθε εβδομάδα». Οι Αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, και αυτό της τρομοκρατίας, σε σχέση με τις ταυτόχρονες πυρκαγιές που ξέσπασαν τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου σε χημικές εγκαταστάσεις στη Νότια Γαλλία. Πέραν των δύο δεξαμενών που ανεφλέγησαν, εντοπίστηκε και μηχανισμός που εξερράγη, αλλά δεν έβαλε φωτιά σε τρίτη δεξαμενή στο ίδιο βιομηχανικό συγκρότημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή