Αιτούντες άσυλο, στα κρατίδια της Αν. Γερμανίας

Αιτούντες άσυλο, στα κρατίδια της Αν. Γερμανίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αναταραχή έχει προκαλέσει στη Γερμανία η πρόταση του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βίνφρεντ Κρέτσμαν, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, να διοχετευτούν δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα αραιοκατοικημένα ανατολικογερμανικά κρατίδια. Η αλήθεια είναι, όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το Der Spiegel, ότι στα ανατολικά της ομοσπονδίας ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι με μεταναστευτικό παρελθόν: ενώ στο σύνολο της χώρας ο αριθμός ξεπερνά τα 16,5 εκατ., στα «νέα κρατίδια», όπως αποκαλούνται τα ανατολικογερμανικά, είναι μόλις 569.000. Ετσι η εγκατάσταση προσφύγων εκεί θα μπορούσε να βοηθήσει τους ντόπιους να αποκτήσουν εμπειρίες συνύπαρξης με διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες για να μάθουν πώς λειτουργεί η ενσωμάτωση. Ούτως ή άλλως, στα εν λόγω κρατίδια παρατηρείται μετανάστευση των νεότερων και γήρανση του πληθυσμού.

Εκτός από τη συμβολή στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, η εγκατάσταση προσφύγων στα ανατολικογερμανικά κρατίδια θα ήταν ευκολότερη επειδή υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση σε κενά διαμερίσματα. Στη Σαξονία-Ανχαλτ, για παράδειγμα, το 15% των διαμερισμάτων είναι άδεια. Στη Nότια Γερμανία, όπου καταφτάνουν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, οι τοπικές αρχές είναι υποχρεωμένες να τους στεγάσουν σε σκηνές στημένες σε νεκροταφεία ή πάρκινγκ. Η μετεγκατάστασή τους εκεί θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας της Ανατολικής Γερμανίας.

Ενδέχεται πάντως να υπάρξουν και αρνητικές συνέπειες από την πρωτοβουλία, αφού λόγω της έλλειψης εμπειρίας στη συμβίωση με μετανάστες θα μπορούσαν οι νεοφερμένοι να έρθουν αντιμέτωποι με καχυποψία και ρατσιστικές συμπεριφορές.

Υπενθυμίζεται ότι στα ανατολικά της Γερμανίας σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις ακραία και λαϊκίστικα κόμματα τα τελευταία χρόνια, όπως π.χ. το κίνημα Pegida που είναι ιδιαίτερα ισχυρό στη Δρέσδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή