Χάθηκε ξανά η επαφή του διαστημικού Philae

Χάθηκε ξανά η επαφή του διαστημικού Philae

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιωπηλός παραμένει ο «κυνηγός των κομητών», το μικρό ρομποτικό διαστημικό σκάφος Philae. Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι το μικρό ρομπότ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), το οποίο έχει κυριολεκτικά γραπωθεί πάνω σε έναν κομήτη και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τον Ηλιο, μπορεί πλέον να έχει χάσει οριστικά τη δυνατότητα επαφής με το μητρικό του σκάφος, τη «Ροζέτα», που, με τη σειρά της, αναμεταδίδει τα σήματα αυτά στη Γη.

Το μικρό διαστημικό ρομπότ, το οποίο έχει τις διαστάσεις ενός πλυντηρίου ρούχων, βρίσκεται πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ενώ τα τελευταία στοιχεία που διαθέτουν οι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι μία από τις δύο μονάδες μετάδοσης του μικρού ρομπότ δεν λειτουργεί καλά και ότι έχει καταστραφεί και ένας δέκτης.

Το Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P στις 12 Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς. Τρεις ημέρες αργότερα, έπεσε σε «χειμέρια νάρκη», αλλά, εκεί που δεν το ανέμεναν οι ειδικοί, «ξαναξύπνησε» στις 13 Ιουνίου, οπότε και μπόρεσε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου του προγράμματος στη Γη. Εκτοτε φαίνεται να ήρθε σε επαφή με το κέντρο ελέγχου οκτώ φορές, εκ των οποίων η τελευταία ήταν στις 9 Ιουλίου, όταν και συγκεντρώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που είχε συλλέξει. Από τότε σιωπά.

Οι ειδικοί πρόκειται να καταβάλουν προσπάθεια, προκειμένου να αποκαταστήσουν την επαφή, μεταβάλλοντας την τροχιά στην οποία κινείται η «Ροζέτα», μήπως και επιτύχουν καλύτερη σύνδεση. Πάντως, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι το Philae διαθέτει αρκετή ενέργεια για να αποστείλει περί τις 60 ώρες δεδομένα από διάφορες μετρήσεις και αναλύσεις που θα πραγματοποιήσει με τα δέκα όργανα που διαθέτει. AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή