Επέστρεψαν το διαβατήριο του καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι

Επέστρεψαν το διαβατήριο του καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος να ταξιδέψει οπουδήποτε επιθυμεί είναι πλέον ο αντιφρονών Κινέζος καλλιτέχνης Αϊ Γουέι Γουέι, καθώς οι κινεζικές Αρχές τού επέστρεψαν το διαβατήριό του ύστερα από τέσσερα χρόνια.

Ο 57χρονος καλλιτέχνης ανάρτησε μία φωτογραφία του μαζί με το ταξιδιωτικό έγγραφο στο Instagram, ανακοινώνοντας έτσι ότι η αστυνομία τού το επέστρεψε. Το διαβατήριό του είχε κατασχεθεί το 2011, και ο καλλιτέχνης είχε κρατηθεί χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Οπως λέει ο ίδιος, το πρώτο του ταξίδι θα είναι στη Γερμανία, όπου ζει από πέρυσι ο γιος του, τονίζοντας ταυτόχρονα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι, αν και διαθέτει άδεια για να ταξιδέψει εκτός Κίνας, η δυνατότητά του να επισκεφθεί αυτές τις χώρες εξαρτάται από το κατά πόσο θα εκδοθεί η απαραίτητη άδεια (visa). Επίσης, επισήμανε ότι δεν του προκάλεσε έκπληξη ότι του επιστράφηκε το διαβατήριο ύστερα από 600 ημέρες. «Μα μου το είχαν πει», δήλωσε. «Μου είχαν πει ότι θα μου επέστρεφαν το διαβατήριο μετά την πάροδο πολλών ετών. Ποτέ δεν είπαν ότι δεν θα το ξανάβλεπα ποτέ, αλλά όλη αυτή η υπόθεση κράτησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια». Επιπλέον, ο καλλιτέχνης τόνισε ότι η αστυνομία δεν του έθεσε κανέναν περιοριστικό όρο, ούτε του έκανε καμία ιδιαίτερη προειδοποίηση, γεγονός που, όπως υπογράμμισε, τον έκανε να νιώθει ήρεμος. Ο Γουέι Γουέι συνελήφθη το 2011 και κρατήθηκε κατηγορούμενος για διγαμία και φοροδιαφυγή, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του ασκηθεί δίωξη. Η κράτησή του είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Λίγο μετά την απελευθέρωσή του, οι Αρχές τού επέβαλαν πρόστιμο ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή. Ο καλλιτέχνης επιμένει ότι οι κατηγορίες αυτές ήταν πολιτικώς υποκινούμενες ως αντίποινα, επειδή είχε ασκήσει κριτική στην κινεζική κυβέρνηση,

Μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του διαβατηρίου, η βρετανική Βασιλική Ακαδημία Τεχνών –της οποίας ο Αϊ Γουέι Γουέι είναι επίτιμο μέλος– έκανε γνωστό ότι ο καλλιτέχνης πρόκειται να ταξιδέψει στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο για μια ατομική έκθεση σταθμό.

«Θαυμάσια είδηση»

«Πρόκειται για μια θαυμάσια είδηση για τον ίδιο, την οικογένειά του, αλλά και τους καλλιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε ο Τιμ Μάρλοου, καλλιτεχνικός διευθυντής και έφορος της έκθεσης στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών. «Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι θα είναι μαζί μας όταν θα ολοκληρώνουμε την εγκατάσταση για την έκθεσή του».

Η έκθεση θα περιλαμβάνει σημαντικά έργα που φιλοτεχνήθηκαν μετά το 1993, τη χρονιά που ο καλλιτέχνης επέστρεψε στην Κίνα ύστερα από μία δεκαετία παραμονής στη Νέα Υόρκη, ενώ θα περιλαμβάνονται και νέα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή