Σε Ιάπωνες πέρασαν οι Financial Times

Σε Ιάπωνες πέρασαν οι Financial Times

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναντι 844 εκατ. στερλινών ή 1,19 δισ. ευρώ εξαγόρασε ο ιαπωνικός όμιλος Νikkei τη βρετανική εφημερίδα Financial Times από τον όμιλο Pearson. Στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνεται το 50% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η Pearson στην Economist Group, την εταιρεία που εκδίδει το περιοδικό The Economist. Ετσι τίθεται ένα τέλος στη φημολογία που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό για το ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης μιας από τις πιο γνωστές και έγκυρες εφημερίδες του βρετανικού Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ενδιαφέρον για την εξαγορά των Financial Times είχε, επίσης, εκδηλωθεί από τον γερμανικό όμιλο Axel Springer, ο οποίος κατέχει την εφημερίδα Bild και την Die Welt.

Κατά τη διάρκεια του 2014 οι συνδρομητές των Financial Times σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή αυξήθηκαν κατά 10%, φτάνοντας τις 720.000. Ειδικότερα, οι συνδρομές στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αυξήθηκαν κατά 21%, στις 504.000. O Nikkei είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος όμιλος μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ασία και εκδίδει την οικονομική εφημερίδα Nikkei, που είναι η πιο δημοφιλής στον επιχειρηματικό κόσμο της Ιαπωνίας. Επειδή, όμως, απευθύνεται σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, η κυκλοφορία της περιορίζεται στα τρία εκατομμύρια αντίτυπα ημερησίως, όπως επισημαίνεται από δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σχετικά με την απόφαση της Pearson για την πώληση των Financial Times, o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Tζον Φάλον, δήλωσε ότι μετά μια 60ετία ιδιοκτησίας «φτάσαμε σε ένα κομβικό σημείο του Τύπου, ο οποίος γνωρίζει μια ραγδαία ανάπτυξη των κινητών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Προσέθεσε ότι «σε αυτό το νέο περιβάλλον, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η δημοσιογραφική και εμπορική επιτυχία των Financial Times είναι να αποτελέσει μέρος μιας παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακών μέσων». Τη συμφωνία επικρότησαν και οι επενδυτές, οδηγώντας σε άνοδο 2% την τιμή της μετοχής της.

Εδώ και χρόνια, η Pearson επιθυμούσε να επικεντρωθεί στον τομέα των εκπαιδευτικών εκδόσεων, καθώς από αυτό τον τομέα προέρχονται τα δύο τρίτα των εσόδων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή