Φυλάκιση για άρνηση του Ολοκαυτώματος

Φυλάκιση για άρνηση του Ολοκαυτώματος

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία απαγόρευσε την άρνηση του Ολοκαυτώματος και την προώθηση φασιστικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών οργανώσεων και συμβόλων. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις, υπέγραψε την τροπολογία νόμου που υιοθετήθηκε τον περασμένο μήνα από το ρουμανικό Κοινοβούλιο και προβλέπει ποινή φυλάκισης τριών ετών για την άρνηση του Ολοκαυτώματος, ενώ απαγορεύει την προβολή του Κινήματος των Λεγεωνάριων, υπερεθνικιστικού, φασιστικού και αντισημιτικού κόμματος, που συμμετείχε στην κυβέρνηση της Ρουμανίας το 1940 και ευθύνεται για επιθέσεις εναντίον Εβραίων στη διάρκεια του Β΄ Π.Π.

Απαγορεύεται η προβολή φασιστικών, ρατσιστικών ή ξενοφοβικών οργανώσεων και η εξύμνηση ανθρώπων που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου. Περίπου 280.000 Εβραίοι και Ρομά εκτελέστηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το φιλοφασιστικό δικτατορικό καθεστώς του Ιον Αντονέσκου. Υπολογίζεται ότι 420.000 από τα 750.000 μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ρουμανίας σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 100.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο Αουσβιτς από την Τρανσυλβανία, που τότε ήταν τμήμα της Ουγγαρίας, συμμάχου της ναζιστικής Γερμανίας. Οπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, στη Ρουμανία είναι ενεργές αρκετές ακροδεξιές ομάδες, όπως η Νέα Δεξιά, η οποία ενδέχεται να επηρεαστεί από τον νέο νόμο. Οι υποστηρικτές της είναι αντίθετοι στα δικαιώματα των ομοφυλοφέλων και δηλώνουν οπαδοί του Κορνέλιου Κοντρεάνου, ο οποίος επί 30 χρόνια ηγήθηκε του Κινήματος των Λεγεωνάριων, που αργότερα μετονομάστηκε σε Σιδηρά Φρουρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή