Ρουχανί: «Πολύτιμη η συμφωνία»

Ρουχανί: «Πολύτιμη η συμφωνία»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σθένος αγωνίζονται Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι για να υποστηρίξουν την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη προσφάτως για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, υπερασπίσθηκε δημόσια εχθές τη συμφωνία που υπογράφηκε με τις μεγάλες Δυτικές δυνάμεις στις 14 Ιουλίου, σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις επιθέσεις των συντηρητικών Ιρανών πολιτικών, τονίζοντας ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων αντικατοπτρίζει τη βούληση του ιρανικού λαού. Ο Ρουχανί διευκρίνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «πιο πολύτιμη» από την προσπάθεια εστίασης στις υπολεπτομέρειες. «Είναι μία νέα σελίδα στην ιστορία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που προβλήθηκε στην ιρανική τηλεόραση, αναφέροντας ότι η συμφωνία εγκαινιάζει μία φάση συμφιλίωσης με τον έξω κόσμο, η οποία ξεκίνησε, όχι με την υπογραφή της, αλλά με την εκλογή του ίδιου στο προεδρικό αξίωμα, τον Αύγουστο του 2013. Αν και πολλοί Ιρανοί ευελπιστούν ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στο τέλος των κυρώσεων και σε μεγαλύτερη ευημερία, οι συντηρητικοί Ιρανοί βουλευτές και η ελίτ της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν ισχυρίζονται ότι ο συμβιβασμός αυτός θα θέσει σε κίνδυνο την Τεχεράνη.

Οι συντηρητικοί του Ιράν, ωστόσο, δεν αποτελούν τη μόνη δυσαρεστημένη πολιτική ομάδα, καθώς οι Αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να «τορπιλίσουν» τη συμφωνία, παρά τις δηλώσεις Ομπάμα περί άσκησης βέτο ενάντια σε κάθε ένσταση του Κογκρέσου. Εξάλλου, ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποστήριξε δυναμικά τη συμφωνία στο Κάπιτολ Χιλ την Πέμπτη, υπενθυμίζοντας στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας ότι οι κυρώσεις δεν αρκούν. «Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο της Βιέννης θα αποτελέσει ένα ισχυρότερο, πιο ολοκληρωμένο και μεγαλύτερο σε διάρκεια μέσο», είπε ο Κέρι. «Πιστεύουμε ότι είναι μία καλή συμφωνία για τον κόσμο, μία καλή συμφωνία για την Αμερική, μία καλή συμφωνία για τους συμμάχους και τους φίλους μας στην περιοχή, και θεωρούμε ότι αξίζει την υποστήριξή σας», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπεν Κάρντιν, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, αν και αναγνώρισε ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές κέρδισαν πάρα πολλά.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το κλίμα έχει βελτιωθεί για την Τεχεράνη. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό της ιρανικής κυβέρνησης, Μοχάμαντ Χαζαΐ, έχουν ήδη εγκριθεί προγράμματα αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων από εταιρείες προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ερχόμενη Τρίτη, η επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, θα μεταβεί στο Ιράν, όπου θα συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ. Στον αντίποδα, επιφυλακτικός ήταν ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντελ αλ-Τζουμπέιρ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα περιορίσει και δεν θα ενισχύσει τη «ανάμειξη της Τεχεράνης στις περιφερειακές υποθέσεις». Οι κυρώσεις μπορούν να συνεχισθούν ανεξάρτητα από τη συμφωνία από την πλευρά της Ουάσιγκτον για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, εάν κριθεί αναγκαίο, είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή