Η Χίλαρι κερδίζει και φανταστικούς υποψηφίους

Η Χίλαρι κερδίζει και φανταστικούς υποψηφίους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι, ομολογουμένως, πρώτη. Ούτε ο σύζυγός της ούτε καν ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Μισέλ Ομπάμα, η Οπρα ή ο Αλ Γκορ δεν κατάφεραν να την πλησιάσουν. Ποια; Μα την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, η οποία κυριολεκτικώς «σκίζει» σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τη δημοτικότητα των διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ενόσω οι Ρεπουμπλικανοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να βρουν τον αγαπημένο τους μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός τους, οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι έχουν μικρότερη επιλογή, προτιμούν ιδιαιτέρως την πρώην Πρώτη Κυρία, ακόμη και όταν καλούνται να επιλέξουν από μια λίστα φανταστικών υποψηφίων.

Στις διαπιστώσεις αυτές κατέληξε δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Ipsos για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει σαφές και σημαντικό προβάδισμα από τους συνυποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά φαίνεται ότι θα τα κατάφερνε καλά ακόμη και αν αντίπαλός της ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είναι ο μόνος μεταξύ των «φανταστικών υποψηφίων» που προσεγγίζει τα ποσοστά της γυναίκας του, με τη δημοτικότητά του να φτάνει στο 26%, ενώ της συζύγου του ανέρχεται στο 51%.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση, επίσης, μελέτησε κατά πόσο κάποιος άλλος Δημοκρατικός –έμπειρος πολιτικός ή μη– θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την πρωτοκαθεδρία της Κλίντον.

Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα. Μόλις το 10% θα ψήφιζε, παραδείγματος χάρη, τον βραβευμένο με Οσκαρ και γοητευτικό Τζορτζ Κλούνεϊ, ενώ ένα 16% θα ψήφιζε την Οπρα, τη γνωστή δημοσιογράφο και τηλεοπτική προσωπικότητα. Σε αυτή τη μέτρηση καλύτερα τα κατάφερε η σημερινή Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, η οποία συγκέντρωσε το 20% των ψήφων (δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά τον Μπιλ Κλίντον).

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ συγκέντρωσε το 15% των ψήφων. Ανάλογο είναι και το ποσοστό που έλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Αλλοι πολιτικοί τα κατάφεραν πολύ χειρότερα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, και ο υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, Τζούλιαν Κάστρο, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 6 με 8%.

Βέβαια, όπως παρατηρεί η εικοσάχρονη φοιτήτρια Μπρίτανι Τομς, από την Πενσιλβάνια, πολλές από τις προσωπικότητες που περιλήφθηκαν στο «ντριμ τιμ» της δημοσκόπησης, απλώς δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. «Χρειάζεται να έχουν εμπειρία συμμετοχής στην κυβέρνηση και να ξέρουν να χειρίζονται τα διάφορα θέματα κατά αξιόπιστο τρόπο. Και για να πούμε την αλήθεια, οι περισσότεροι από αυτούς που εμφανίζονται σε μικρή και μεγάλη οθόνη δεν διαθέτουν τέτοια εφόδια», είπε η νεαρή.

Οσον αφορά τη σοβαρή δημοσκόπηση της Ipsos για τους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα, τα αποτελέσματα δεν επιφύλασσαν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει το 51% έναντι του 21,5% που συγκεντρώνει ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ.

Επίσης, ένα 39% των Δημοκρατικών δηλώνει ότι θα ψήφιζε «με ενθουσιασμό» τη Χίλαρι Κλίντον, ένα άλλο 21% θα την επέλεγε απλώς και μόνο επειδή πιστεύει ότι αυτή θα κερδίσει την προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου 2016. Υπάρχει, όμως, και ένα 20% των ερωτηθέντων, που απαντά ότι με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο δεν επρόκειτο να επιλέξει την πρώην Πρώτη Κυρία. Τέλος, το 40% των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τη Χίλαρι «εξαιρετική υποψήφια», ενώ ένα 39% τη χαρακτήρισε απλώς «επαρκή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή