Βουλευτής της Θάτσερ «επιθυμούσε» αγόρια

Βουλευτής της Θάτσερ «επιθυμούσε» αγόρια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ από τον επικεφαλής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι οι φήμες σχετικά με την προτίμηση κάποιου βουλευτή για μικρά αγόρια θα μπορούσαν να φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση.

Τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία συγκλονίστηκε από σκάνδαλα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες πολιτικούς και καλλιτέχνες. Πέρυσι η έρευνα στα κρατικά έγγραφα της εποχής κατέληξε ότι δεν είχε γίνει προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Ομως πρόσφατα εντοπίστηκαν και άλλα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση. Ανάμεσα σε αυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια επιστολή του Αντονι Νταφ, γενικού διευθυντή της υπηρεσίας κατασκοπείας ΜΙ5, προς τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Ρόμπερτ Αρμστρονγκ, που χρονολογείται από το 1986 κι αναφέρεται στους ισχυρισμούς δύο πηγών, βάσει των οποίων ένας βουλευτής (κατονομάζεται) έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα μικρά αγόρια. Το όλο ζήτημα φαίνεται να κλείνει επειδή ο βουλευτής έδωσε τον λόγο του ότι οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς. Η επιστολή, όμως, καταλήγει ότι «στην παρούσα φάση ο κίνδυνος του πολιτικού εξευτελισμού της κυβέρνησης είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον κίνδυνο για την ασφάλεια». Δεν υπάρχει η παραμικρή μνεία στον κίνδυνο που μπορεί να διέτρεχαν τα παιδιά.

Μιλώντας στο BBC, ένας εκ των ερευνητών, ο Πίτερ Ουάνλες, επικεφαλής της οργάνωσης κατά της βίας στα παιδιά (NSPCC), αναφέρει ότι η επιστολή δεν υποδεικνύει προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος αλλά δείχνει περίτρανα ότι ενδιαφέρονταν περισσότερο για την καλή φήμη κάποιων ατόμων, όπως και υπουργείων και τομέων τους, αδιαφορώντας για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει στα παιδιά. Τόνισε ότι τα έγγραφα θα μελετηθούν και από ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά την παιδική κακοποίηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή