Αμερικανική αντιδικία για τα πυρηνικά

Αμερικανική αντιδικία για τα πυρηνικά

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συλλαλητήριο υπέρ του πολέμου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, αναφερόμενος σε μια διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον για την καταδίκη της υπογραφής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ υπέδειξε τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ ως ένα από τα πρόσωπα που επιθυμούν την ένοπλη σύγκρουση.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, διεκδικητής της ρεπουμπλικανικής προεδρικής υποψηφιότητας, παρευρέθηκε στη συγκέντρωση ενάντια στην ψήφιση της συμφωνίας. Σε συζήτηση με ακτιβιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στην αντι-διαδήλωση υπέρ της ψήφισης και κατά του πολέμου, ο Κρουζ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, εάν η συμφωνία εγκριθεί, τότε «η κυβέρνηση Ομπάμα θα γίνει ο κύριος κρατικός σπόνσορας και χρηματοδότης των ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών». Ο Ερνεστ υπενθύμισε ότι ο Κρουζ ήταν ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους που είχαν υποστηρίξει ότι, εάν εκλέγονταν στην προεδρία της χώρας, θα ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν αμέσως σε μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν. Ερωτώμενος εάν θεωρεί ότι όλοι οι αντίπαλοι της συμφωνίας με την Τεχεράνη επιθυμούν έναν πόλεμο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου απάντησε ότι αυτό «μπορούν να το εξηγήσουν μόνοι τους».

Εξάλλου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, συνεχίζοντας την προσπάθεια να πείσει για την αναγκαιότητα της υπερψήφισης της συμφωνίας με την Τεχεράνη, τόνισε πως η ιδέα ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να διεκδικήσει καλύτερους όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι «απλά και καθαρά φαντασία». «Υπογραμμίζω ότι η εναλλακτική στη συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν είναι αυτό που βλέπουμε στις τηλεοπτικές διαφημίσεις», είπε ο Κέρι για την τηλεοπτική εκστρατεία της Αμερικανικής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων του Ισραήλ, η οποία ζητά από τα μέλη του Κογκρέσου να καταψηφίσουν τη συμφωνία. «Σας ξεγύμνωσαν», είχε πει νωρίτερα στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Μπομπ Κόρκερ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη ψηφίσει για την άρση των διεθνών κυρώσεων, ύστερα από τη θετική έκβαση των πολυήμερων διαπραγματεύσεων μεταξύ των έξι μεγάλων δυτικών δυνάμεων και του Ιράν στη Βιέννη. Σύμφωνα με τον Κέρι, οι ειδικοί σύμβουλοι είχαν υπολογίσει κατά την έναρξη των συνομιλιών ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε, μέσα σε δύο με τρεις μήνες, να παραγάγει αρκετή πυρηνική ενέργεια για τη δημιουργία βόμβας. «Εάν είχε απορριφθεί η συμφωνία, θα επιστρέφαμε αμέσως σε αυτή την πραγματικότητα», υπενθύμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, από την πλευρά του, διευκρίνισε σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο του BBC ότι προτεραιότητα υπήρξε να κλείσει ο δρόμος της Τεχεράνης προς τη δημιουργία ενός πυρηνικού όπλου. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβλέπουν το Ιράν, σε περίπτωση που επιχειρήσει να απειλήσει το Ισραήλ ή να αποσταθεροποιήσει κάποιο συμμαχικό κράτος της Αμερικής στην περιοχή.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιούργησε η σύναψη συμφωνίας με το Ιράν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισκέφθηκε την Τεχεράνη την Κυριακή, ενώ θα ακολουθήσουν ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λορέν Φαμπιούς, και ο Αυστριακός πρόεδρος, Χάινζ Φίσερ. Ισπανία και Ελβετία, επίσης, αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν τη σταδιακή άρση των κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή