Εκτέλεση άοπλου Αφροαμερικανού από αστυνομικό

Εκτέλεση άοπλου Αφροαμερικανού από αστυνομικό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ, ΗΠΑ. Δίωξη για ανθρωποκτονία άσκησε δικαστήριο του Οχάιο εναντίον αστυνομικού του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, για τη δολοφονία άοπλου Αφροαμερικανού την περασμένη εβδομάδα.

Ο 43χρονος Σάμιουελ Ντιμπόζ βρήκε τον θάνατο κατά τη διάρκεια ελέγχου από τον 25χρονο αστυνομικό, Ρέι Τένσινγκ, ο οποίος τον σταμάτησε επειδή ο Ντιμπόζ δεν είχε πινακίδα κυκλοφορίας στον εμπρόσθιο προφυλακτήρα του οχήματός του.

Ο 25χρονος λευκός αστυνομικός πυροβόλησε τον Ντιμπόζ στο κεφάλι, παρότι «δεν είχε να κάνει με κάποιον καταζητούμενο για ανθρωποκτονία, αλλά με παραβάτη του κώδικα οδικής κυκλοφορίας», όπως επισήμανε ο εισαγγελέας της κομητείας Χάμιλτον, Τζόζεφ Ντίτερς.

Το περιστατικό είναι το πλέον πρόσφατο από σειρά θανάσιμων αντιπαραθέσεων μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και Αφροαμερικανών σε πολλά σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά τα κρούσματα αστυνομικής βίας έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών και μεγάλη συζήτηση για τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε μέλη φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων.

Το βράδυ της Τετάρτης, περίπου 300 διαδηλωτές αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή για να διαμαρτυρηθούν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Σινσινάτι, όπου συγγενείς του Ντιμπόζ ανέμεναν την απόφαση της Εισαγγελίας. Μετά την ανακοίνωση της άσκησης δίωξης για ανθρωποκτονία, οι παρευρισκόμενοι κάλεσαν τη δικαιοσύνη να κινηθεί εναντίον και άλλων αστυνομικών, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Το χρονικό της βίας

Εικόνες βίντεο, τις οποίες ο εισαγγελέας έχει στη διάθεσή του, δείχνουν ότι ο Ντιμπόζ δεν εμφάνισε δίπλωμα οδήγησης, όπως του είχε ζητήσει ο 25χρονος αστυνομικός. Αμέσως μετά, ο Ντιμπόζ προσπαθεί να εμποδίσει τον αστυνομικό να ανοίξει την πόρτα του οδηγού, ενώ βάζει πρώτη ταχύτητα και απομακρύνεται πολύ αργά. Τη στιγμή εκείνη, ο Τένσινγκ τον διατάζει να σταματήσει, τραβά το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβολεί το θύμα σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι.

Ο εισαγγελέας Ντίτερς εξήγησε ότι οδηγήθηκε στην απόφαση άσκησης δίωξης, καθώς ο Τένσινγκ δεν κινδύνευσε από τον Ντιμπόζ και ότι όταν το θύμα έθεσε το όχημά του σε κίνηση, ο αστυνομικός βρισκόταν σε ασφαλή απόσταση και δεν παρασύρθηκε από αυτό. Αντίθετα, ο Τένσινγκ εμφανίζεται στο βίντεο να πέφτει κάτω, μόνο αφότου είχε πυροβολήσει τον Ντιμπόζ στο κεφάλι. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι ο αστυνομικός όφειλε να αφήσει το θύμα να απομακρυνθεί, καλώντας την ίδια ώρα για ενισχύσεις.

«Κάνω αυτήν τη δουλειά για περισσότερα από 30 χρόνια και δεν έχω δει τέτοια ψυχρότητα από αστυνομικό. Ο Τένσινγκ δεν έπρεπε να είναι αστυνομικός», είπε ο εισαγγελέας, ο οποίος με την απόφασή του μοιάζει να πρόλαβε ένα ακόμη ξέσπασμα βίας, όπως αυτά που συγκλόνισαν τη Βαλτιμόρη και άλλες πόλεις των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος.

Ο 25χρονος αστυνομικός υπηρετούσε στην αστυνομία του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Σινσινάτι, που έχει υπό την εποπτεία της τη συγκεκριμένη περιοχή.

Το 2001, το Σινσινάτι είχε γίνει σκηνικό βίαιων ταραχών μετά τη δολοφονία 19χρονου Αφροαμερικανού από την αστυνομία. Εις βάρος του 19χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για απλήρωτες κλήσεις της τροχαίας. Το περιστατικό εκείνο είχε οδηγήσει σε εκ βάθρων μεταρρύθμιση της αστυνομικής δύναμης του Σινσινάτι, αλλά όχι των αστυνομικών δυνάμεων του πανεπιστημίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή