Κατασχέθηκε σε σκάφος στην Κορσική πολύτιμος πίνακας του Πικάσο

Κατασχέθηκε σε σκάφος στην Κορσική πολύτιμος πίνακας του Πικάσο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίνακας του Πικάσο, η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ και τον οποίο οι ισπανικές αρχές είχαν χαρακτηρίσει ως «πολιτιστικό θησαυρό», κατασχέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε ένα σκάφος στην Κορσική, ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές Αρχές.

«Μία προσπάθεια εξαγωγής προς την Ελβετία του πίνακα του Πικάσο, “Κεφάλι νεαρής γυναίκας”, την περασμένη Πέμπτη, τράβηξε την προσοχή των γάλλων αξιωματούχων», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Τελωνειακή Αρχή της χώρας, όπου αναφέρεται ότι τελωνειακοί πράκτορες επιβιβάστηκαν στο σκάφος που μετέφερε το έργο, το οποίο είχε προσδεθεί στη μαρίνα του Καλβί και ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα.

«Ο καπετάνιος του σκάφους παρουσίασε μόνο δύο σχετικά έγγραφα το ένα εκ των οποίων ήταν και δικαστική απόφαση ισπανικού δικαστηρίου από τον Μάιο του 2015, η οποία επιβεβαίωνε ότι επρόκειτο για ισπανικό εθνικό θησαυρό και απαγόρευε την μεταφορά του εκτός ισπανικού εδάφους. 

Ο πίνακας, η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ανήκει στον Χάιμε Μποτίν, διάσημο ισπανό τραπεζίτη η οικογένεια του οποίου είχε συμμετάσχει στην ίδρυση της τράπεζας Santander το 1857.

Ο 79χρονος άνδρας, που διετέλεσε στο παρελθόν αντιπρόεδρος του ομίλου δεν βρισκόταν πάνω στο σκάφος, που ανήκει σε μία εταιρία της οποίας είναι μέτοχος και φέρει βρετανική σημαία, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Τελωνειακής Αρχής. Επίσης, το αίτημα εξαγωγής του πίνακα δεν έγινε στο όνομά του.

Ένα πρώτο αίτημα είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ισπανία προκειμένου ο πίνακας να εγκαταλείψει οριστικά το ισπανικό έδαφος με προορισμό το Λονδίνο.

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε την αντίθεσή του και το 2015 ισπανικό δικαστήριο έκρινε ότι το έργο συγκαταλέγεται μεταξύ των αγαθών πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνεπώς δεν επιτρεπόταν να μεταφερθεί εκτός της χώρας.

Οι γαλλικές αρχές αναμένουν στο εξής πιθανό επίσημο αίτημα από την Ισπανία προκειμένου να ανακτήσει το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή