Ναυάγιο στις επαφές Ρωσίας – Σ. Αραβίας

Ναυάγιο στις επαφές Ρωσίας – Σ. Αραβίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τις διαφορές τους απέτυχαν να γεφυρώσουν χθες η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, στις συνομιλίες τους στη Μόσχα σχετικά με την τύχη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, που αποτελεί και το κύριο διακύβευμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Η Ρωσία επιθυμεί τη σύσταση συμμαχίας, με στόχο την καταπολέμηση του ISIS, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος Ασαντ. Με τη θέση αυτή, όμως, διαφωνεί διαρρήδην η Σαουδική Αραβία, όπως υπογράμμισε χθες μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

«Οι πράξεις του Ασαντ, ο οποίος έστρεψε τα όπλα εναντίον του έθνους του και όχι κατά των ισλαμιστών, υπήρξαν ένα από τα καθοριστικά αίτια πίσω από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ασαντ είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης της συριακής κρίσης. Ο Ασαντ δεν έχει θέση στο μέλλον της Συρίας», είπε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι συνομιλίες μας είχαν στόχο τον συντονισμό όλων των δυνάμεων οι οποίες πολεμούν την τρομοκρατία, ώστε η έμφαση να παραμείνει στην καταπολέμηση της μάστιγας αυτής, θέτοντας στο περιθώριο όσες διαφορές μπορούν να επιλυθούν στο μέλλον. Ο συντονισμός όλων των συμμαχικών δυνάμεων στο έδαφος, ιρακινών, συριακών, κουρδικών, ακόμη και των Σύρων αντικαθεστωτικών, πρέπει να εξασφαλίσει ευρεία διεθνή στήριξη», διευκρίνισε ο κ. Λαβρόφ, που άφησε να εννοηθεί ότι το ρωσικό ειρηνευτικό σχέδιο θα παρουσιαστεί με κάθε λεπτομέρεια στο άμεσο μέλλον.

Η ένταση μεταξύ των δύο υπουργών ήταν εμφανής στη συνέντευξη Τύπου, με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ να επιμένει στη δευτερολογία του πως κάθε συμμαχία με τον Ασαντ αποκλείεται από το Ριάντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή