Αμετανόητος… ο Ντόναλντ Τραμπ

Αμετανόητος… ο Ντόναλντ Τραμπ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ντόναλντ Τραμπ -δισεκατομμυριούχος και πρώτος στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος- επέστρεψε χθες το πρωί για πρώτη φορά στο κανάλι Fox News μετά την επίθεση που έκανε στους συντονιστές του ντιμπέιτ της προηγούμενης εβδομάδας και αρνήθηκε για άλλη μια φορά να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας.

O παρορμητικός επιχειρηματίας άφησε εμβρόντητους τόσο τους συνυποψηφίους του όσο και τους τηλεθεατές στο πρώτο ντιμπέιτ του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, λέγοντας ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να ιδρύσει νέο κόμμα για να διεκδικήσει την προεδρία – ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο για τους Ρεπουμπλικανούς. Αν και δεν θεωρείται ότι έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Τραμπ ακόμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρά τα σχόλιά του για τους Μεξικανούς λαθρομετανάστες (ότι είναι κατά πλειοψηφία εγκληματίες) και μία σειρά δηλώσεων και «τιτιβισμάτων», τα οποία έχουν θεωρηθεί σεξιστικά και προσβλητικά.

«Θα κρατήσουμε την πόρτα ανοικτή» είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο στο πλαίσιο τηλεφωνικής του συνέντευξης. «Θέλω να κατεβώ ως Ρεπουμπλικανός». προσέθεσε. «Αλλά θέλω να κρατήσω την πόρτα ανοικτή για την περίπτωση που δεν δεχτώ δίκαιη μεταχείριση».

Κάτι… από το παρελθόν

Είναι ειρωνεία της τύχης πως ο σύζυγος της Δημοκρατικής υποψήφιας προέδρου Χίλαρι και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είχε βοηθηθεί όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος το 1992 από την ανεξάρτητη τότε υποψηφιότητα του συντηρητικού Ρος Περό.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα Τραμπ θα είναι τραγική για τους Ρεπουμπλικανούς καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα να χωριστούν στα δύο οι ψηφοφόροι του κόμματος, γεγονός που θα δώσει μία εύκολη νίκη στην πιθανότατη Δημοκρατική υποψήφιο Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών άσκησε σφοδρή κριτική στον Τραμπ τη Δευτέρα, λέγοντας ότι «ξεχείλισε το ποτήρι» με την αγενέστατη φραστική του επίθεση προς τη δημοσιογράφο Μέγκαν Κέλι.

Η δημοφιλής συντονίστρια ήταν πολύ επιθετική όταν έκανε ερωτήσεις στον Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, ιδιαίτερα όταν τον ρώτησε για τα σχόλιά του ότι οι γυναίκες είναι «σκυλιά» και «χοντρά γουρούνια». Την επόμενη μέρα ο Τραμπ είπε στο CNN για την Κέλι ότι «της έβγαινε αίμα από οπουδήποτε». Από τη μεριά της η Κέλι αμύνθηκε αυτού του οποίου περιέγραψε ως «δύσκολες αλλά δίκαιες ερωτήσεις» κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» διευκρίνισε στην εκπομπή της τη Δευτέρα το βράδυ. «Ο Τραμπ, ο οποίος προηγείται, δεν θα ζητήσει συγγνώμη. Και εγώ σαφώς δεν θα ζητήσω συγγνώμη, επειδή κάνω καλή δημοσιογραφία» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η σχέση του Τραμπ με το κανάλι φαίνεται να βελτιώνεται. Ο πρόεδρος του καναλιού, Ρότζερ Αϊλες, επικοινώνησε προσωπικά με τον Τραμπ τη Δευτέρα και τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει δίκαιη μεταχείριση, σύμφωνα με ανάρτηση του Τραμπ στο τουίτερ.

Τέλος, ο Τραμπ επιτέθηκε γενικότερα στο σύστημα χρηματοδότησης των υποψηφίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολιάζοντας ότι αφήνει τους πολιτικούς υπόχρεους στους χρηματοδότες. «Στο παρελθόν ήμουν ένας από αυτούς (τους χρηματοδότες). Και έδινα στους πάντες» είπε ο Τραμπ. «Αυτοί οι άνθρωποι που δωρίζουν τα χρήματα είναι άνθρωποι που περιμένουν πολύ μεγάλα ανταλλάγματα. Και κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα αντιτίθενται στο ευρύτερο καλό της χώρας» προσέθεσε ο ίδιος. Ο μεγιστάνας είπε ότι χάρη στην αμύθητη περιουσία του δεν μπορεί να εξαγοραστεί από δωρητές ή συμφέροντα.

«Δεν χρειάζομαι χρήματα, κατεβαίνω με δικά μου έξοδα» σχολίασε ο Τραμπ. «Δεν κρύβεται κανένα συμφέρον πίσω μου», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή