ΚΟΣΜΟΣ

Δώδεκα νεκροί από τη νόσο των λεγεωναρίων

Δώδεκα νεκροί από τη νόσο  των λεγεωναρίων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τουλάχιστον δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους χτυπημένα από τη νόσο των λεγεωναρίων, μια μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Λεγιονέλλα. Συνολικά, στην αμερικανική μητρόπολη έχουν διαπιστωθεί 113 κρούσματα αυτής της παράξενης μορφής πνευμονίας που μεταδίδεται με το δήγμα κουνουπιού, ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης. Από τις 10 Ιουλίου, οπότε και διαπιστώθηκε η νέα επιδημία στο Νότιο Μπρονξ, μια από τις πιο φτωχές συνοικίες του Μεγάλου Μήλου, έχουν νοσηλευτεί στα νοσοκομεία 76 ασθενείς οι οποίοι ανέρρωσαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα και η κατάσταση μοιάζει να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Το Νότιο Μπρονξ παραμένει ο πυρήνας της μεγαλύτερης επιδημίας της νόσου που γνώρισε η Νέα Υόρκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παθογόνοι παράγοντες που την προκαλούν, τα βακτήρια λεγιονέλλας, ανιχνεύθηκαν συνολικά σε 18 κτίρια. Ωστόσο, οι αρμόδιοι των υγειονομικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι αυτοί που μολύνθηκαν εκτέθηκαν στα επικίνδυνα βακτήρια σε κάποιο από τα πρώτα πέντε κτίρια όπου εντοπίστηκαν τα βακτηρίδια στα κεντρικά συστήματα ψύξης.

Επίσης, ο δήμαρχος Ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι σε άλλα πέντε κτίρια του Μπρονξ βρέθηκαν οι παθογόνοι παράγοντες, ανάμεσα στα οποία δύο δικαστικά μέγαρα, ένα ταχυδρομείο και ένα σχολείο. Τα συστήματα ψύξης απολυμάνθηκαν και έτσι δεν εγκυμονούν κανένα κίνδυνο για τους ενοίκους. Ενα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δημοτικές υπηρεσίες στην προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας ήταν ότι δεν διέθεταν στοιχεία σχετικά με το ποια κτίρια διαθέτουν κεντρικά συστήματα ψύξης. Ομάδες ειδικών από τον δήμο και την πολιτεία προσπαθούν να εντοπίσουν τα «ύποπτα» συστήματα ψύξης και να τα απολυμάνουν, ενώ, όπως φαίνεται, οι σχέσεις ανάμεσα στον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο και τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο εντείνονται σχετικά με το ποιος έχει τον έλεγχο της κατάστασης.