ΚΟΣΜΟΣ

Στο αρχείο οι έρευνες των Σουηδών κατά του Ασάνζ για την κατηγορία του βιασμού

britain_wi_19945943

Στο αρχείο μπήκαν οι έρευνες για τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που βαραίνουν τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ επειδή επήλθε ο χρόνος της παραγραφής τους.

Οι εισαγγελείς της Σουηδίας δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες σε βάρος του Ασάνζ σχετικά με μια άλλη κατηγορία για βιασμό, η οποία έγινε επίσης το 2010.

Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες και από τον Ιούνιο του 2012 έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει άσυλο στον Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks εκφράζει φόβους πως, αν η Βρετανία τον εκδώσει στη Σουηδία, στη συνέχεια θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα δικασθεί για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία μετά τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του πριν από πέντε χρόνια αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών ντοκουμέντων.

Βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, οι εισαγγελείς πρέπει να απαγγείλουν κατηγορίες εντός πέντε ετών σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παράνομου εξαναγκασμού –οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του Ασάνζ. Έχουν στη διάθεσή τους άλλα πέντε χρόνια για να απαγγείλουν οποιεσδήποτε κατηγορίες αναφορικά με καταγγελία για βιασμό.