Κάλεσμα για κατάκτηση της Πόλης

Κάλεσμα για κατάκτηση της Πόλης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πόλεμο για μια δεύτερη ισλαμική «κατάκτηση» της Κωνσταντινούπολης και για την ανατροπή του «προδότη» Ερντογάν καλεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) τον λαό της Τουρκίας, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Στο διάρκειας επτά λεπτών βίντεο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει γενειοφόρος ένοπλος με γκρι στρατιωτική στολή και ένα τουφέκι Καλάσνικοφ ανάμεσα στα πόδια του. Μιλώντας άψογα τουρκικά, χωρίς ξενική προφορά, ο εν λόγω μαχητής, ο οποίος δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του, αποκαλεί τον Ερντογάν «πουλημένο στους Αμερικανούς, τους Εβραίους, τους Σταυροφόρους και τους άπιστους πράκτορες της βασιλικής οικογένειας των Σαούντ». Επικαλείται στίχους του Κορανίου μιλάει στο όνομα του «εμίρη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι», αρχηγού του ισλαμικού «χαλιφάτου» που έχει ανακηρύξει το ISIS σε Συρία και Ιράκ. Ο γενειοφόρος μαχητής απευθύνει έκκληση τους Τούρκους «να ξεσηκωθούν και να πολεμήσουν ενάντια στους άπιστους και τους ειδωλολάτρες» και καλεί «όλους τους πιστούς να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη, την πόλη, την οποία ο άπιστος Ερντογάν πασχίζει νυχθημερόν να ξεπουλήσει στους Σταυροφόρους».

Η επικοινωνιακή «βόμβα» του ISIS -εφόσον, βέβαια, θεωρηθεί δεδομένη η γνησιότητα του βίντεο- αποτελεί απάντηση των τζιχαντιστών στη θεαματική στροφή της τουρκικής πολιτικής απέναντί τους ύστερα από την πολύνεκρη, τρομοκρατική επίθεσή τους στην παραμεθόρια τουρκική πόλη Σουρούτς, στις 20 Ιουλίου. Αναθεωρώντας τη μέχρι τότε επιφυλακτική πολιτική της, η Αγκυρα εντάχθηκε στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στη Συρία, δίνοντας το πράσινο φως για τη χρησιμοποίηση τουρκικών αεροπορικών βάσεων σε βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS.

Στο προαναφερθέν βίντεο, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος του ISIS, ο οποίος πλαισιώνεται από άλλους δύο μαχητές, κατηγορεί τον Ερντογάν ότι παρέδωσε τις βάσεις του στους Αμερικανούς και πούλησε τη χώρα του μόνο και μόνο για να διατηρήσει το αξίωμά του. Στη συνέχεια αποκαλεί «άθεους» τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι συγκρούονται με τους τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία και καλεί τους Τούρκους ισλαμιστές να ξεσηκωθούν εναντίον τους, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κουρδική, αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ θα αποκόψει τη νοτιοανατολική Τουρκία από τον εθνικό κορμό.

Δύο μήνες νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος είχε εκδώσει στα τουρκικά μπροσούρα με τίτλο «Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης», στο ίδιο γενικό μοτίβο με το χθεσινό βίντεο. Αλλά και πριν από ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2014, ένας άλλος μαχητής του ISIS είχε απειλήσει με εκστρατεία για την «απελευθέρωση»της Κωνσταντινούπολης, αν η τουρκική κυβέρνηση δεν δεχόταν να διαθέσει μεγαλύτερες ποσότητες νερού από το φράγμα του Ευφράτη προς τη συριακή πόλη Ράκα, την άτυπη «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου που έχουν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές. Ο εν λόγω μαχητής αυτοπαρουσιάστηκε ως Αμπού Μόσα, υπεύθυνους Τύπου του ISIS και σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών.

Παρόμοια έκκληση διατυπώθηκε πρόσφατα στην ίδια την Κωνσταντινούπολη, σε εορταστική εκδήλωση τζιχαντιστών για το τέλος του Ραμαζανίου, ιερού μήνα των μουσουλμάνων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο σε υπαίθριο χώρο, στη συνοικία Ομερλί, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 συμπαθούντων του ISIS. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Αμπού Χανζάλα, εκ των ηγετικών στελεχών του ISIS στην Τουρκία, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για «εξέγερση με στόχο την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης», εντείνοντας τις ανησυχίες για τους κινδύνους «μόλυνσης» της Τουρκίας από τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή