Γαλλοβρετανική συνεργασία στο Καλαί

Γαλλοβρετανική συνεργασία στο Καλαί

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέντρο διοίκησης και ελέγχου στο λιμάνι του Καλαί ανακοίνωσαν χθες ότι θα εγκαταστήσουν Βρετανία και Γαλλία, ύστερα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Τερέσα Μέι και του Γάλλου ομολόγου της, Μπερνάρ Καζνέβ, για την πάταξη των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η νέα συμφωνία για το λιμάνι προβλέπει την απόσπαση βρετανικών μονάδων αστυνόμευσης στην περιοχή, ώστε να μειωθούν οι προσπάθειες προσφύγων να διασχίσουν κρυφά τη Μάγχη. Παράλληλα, ο αριθμός των γαλλικών περιπόλων θα αυξηθεί, οι έλεγχοι στα φορτία που περνούν από τη σήραγγα θα γίνουν συχνότεροι, ενώ θα τοποθετηθούν πρόσθετοι φράχτες, κάμερες ασφαλείας και προβολείς. Η αστυνομία στη γαλλική πλευρά του καναλιού θα εξοπλισθεί με τεχνολογία υπέρυθρης ανίχνευσης.

Με την εισροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη να είναι ασταμάτητη, τα δύο κράτη συμφώνησαν για τη διάθεση 10 εκατ. ευρώ στην προσπάθεια ταχύτερης επεξεργασίας των αιτήσεων για άσυλο και στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Περίπου 3.000 άτομα από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία έχουν κατασκηνώσει στη γαλλική πόλη. Σε δηλώσεις του μπροστά στο τούνελ ο Καζνέβ επαίνεσε την «άψογη συνεργασία μεταξύ βρετανικών και γαλλικών αρχών» που οδήγησε στη μείωση των αποπειρών για εισχώρηση στη σήραγγα από 2.000 κάθε βράδυ σε μόλις 150 αυτή την εβδομάδα. Τη γαλλοβρετανική συμφωνία χαιρέτισε και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τόνισε ότι για να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακίνησης προσφύγων πρέπει να υπάρξουν περισσότερες νόμιμες δίοδοι για όσους αναζητούν προστασία στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, Ελχάτζ Ας Σι, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για «αδιαφορία» που επέτρεψε την επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης. Ο Σενεγαλέζος επικεφαλής πριν από την υπογραφή της συμφωνίας είχε εκφράσει την ελπίδα ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θα εξελίσσονταν σε τιμωρητικά μέτρα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Καλαί. Οπως αναφέρουν μέλη ΜΚΟ, τα μέτρα ασφαλείας έχουν οδηγήσει τους διακινητές να ανεβάσουν τις τιμές για το ταξίδι στην άλλη πλευρά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή