Φλέγεται η αποθήκη επικίνδυνων χημικών στην Τιαντζίν

Φλέγεται η αποθήκη επικίνδυνων χημικών στην Τιαντζίν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΑΝΤΖΙΝ. Τέσσερις νέες πυρκαγιές ξέσπασαν χθες στην κατεστραμμένη αποθήκη επικίνδυνων χημικών στο λιμάνι της Τιαντζίν, ανεβάζοντας προσωρινά το επίπεδο κυανίου στην ατμόσφαιρα στα πενταπλάσια από τα επιτρεπτά επίπεδα, ενώ στο νερό έχουν μετρηθεί επίπεδα 356 φορές ανώτερα από το όριο. Τουλάχιστον 116 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις διπλές εκρήξεις της 12ης Αυγούστου, οι οποίες καταγράφηκαν από τους σεισμογράφους ως δόνηση 2,6 βαθμών Ρίχτερ, ενώ 60 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι παραβάσεις μέτρων ασφαλείας και πρωτοκόλλων διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών έχουν ανοίξει τη συζήτηση για την ασφάλεια της χημικής βιομηχανίας.

Στις αποθήκες φυλάσσονταν 1.300 τόνοι οξειδωτικών χημικών ουσιών που μπορούν να δράσουν ως εκρηκτικά, μεταξύ αυτών νιτρικό αμμώνιο και νιτρικό κάλιο, 500 τόνοι εύφλεκτων υλών, όπως νάτριο και μαγνήσιο, και 700 τόνοι φονικών δηλητηρίων, κυρίως κυανιούχο νάτριο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χημικών ουσιών στον κόσμο, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην κινεζική βιομηχανική παραγωγή. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 3.600 περιστατικά, στα οποία εμπλέκονταν επικίνδυνα χημικά την περίοδο 2009-2014. «Η Κίνα έχει σαφείς νόμους», είπε ο Ζάο Λαϊτζούν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης και σύμβουλος του δήμου της Σαγκάης σε ζητήματα ασφάλειας χημικών εγκαταστάσεων. «Κάποιες εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν το οικονομικό όφελος, δεν ακολουθούν τους νόμους».

Τα κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι επιθεωρήσεις που έγιναν μετά τις εκρήξεις στην Τιαντζίν έδειξαν επικίνδυνες πρακτικές στο 70% των εταιρειών που διαχειρίζονται επικίνδυνα χημικά στο Πεκίνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή