Ο Κόρμπιν θα ζητήσει συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο Κόρμπιν θα ζητήσει συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικρατέστερος εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι θα ζητήσει συγγνώμη από τον βρετανικό λαό για τη συμμετοχή της χώρας του στον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ, το 2003, εάν κερδίσει την κούρσα της διαδοχής. Η ψηφοφορία άνω των 600.000 μελών και φίλων του Εργατικού Κόμματος για τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Εντ Μίλιμπαντ είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Είναι καιρός να ζητήσει συγγνώμη το Εργατικό Κόμμα από τον βρετανικό λαό για το γεγονός ότι τον οδήγησε στον πόλεμο του Ιράκ επί τη βάσει της εξαπάτησης, και από τον ιρακινό λαό για την οδύνη που του προκαλέσαμε», είπε ο 66χρονος στον Guardian.

Η απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών, υπό τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, να συμπαραταχθεί με την αμερικανική κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους στον πόλεμο του Ιράκ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία και αποξένωσε από το Εργατικό Κόμμα σημαντικό μέρος της λαϊκής του βάσης. Πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι το 51% των Βρετανών θεωρεί εσφαλμένη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Σαντάμ Χουσεΐν και μόνο το 26% επικροτεί την απόφαση του Μπλερ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ταχθεί από την αρχή κατά του πολέμου, συμμετέχοντας ενεργά στο αντιπολεμικό κίνημα. Ο αριστερών προσανατολισμός υποψήφιος, ο οποίος υπόσχεται το τέλος της λιτότητας και υποστηρίζει ριζοσπαστικές προτάσεις στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα αουτσάιντερ της εσωκομματικής αναμέτρησης. Ωστόσο, κατάφερε να προκαλέσει κύμα λαϊκής υποστήριξης στην υποψηφιότητά του και τα προγνωστικά τον εμφανίζουν να προηγείται των αντιπάλων του. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η έκβαση της αναμέτρησης παραμένει αμφίβολη, δεδομένου του περίπλοκου εκλογικού συστήματος που έχει καθιερώσει το Εργατικό Κόμμα και το οποίο δίνει τη δυνατότητα άθροισης των ψήφων που θα πάρουν ιδεολογικά συγγενείς ανθυποψήφιοι. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν να εκλεγεί και ο δεύτερος σε ψήφους, εάν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία.

Με την ίδια δήλωσή του ο Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ μιας πιο φειδωλής σε εξωτερικές επεμβάσεις πολιτικής, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και στο Ιράκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή