Επικίνδυνη αναζωπύρωση συγκρούσεων στην Ουκρανία

Επικίνδυνη αναζωπύρωση συγκρούσεων στην Ουκρανία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώθηκαν απότομα την εβδομάδα που πέρασε οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία. Ηταν οι χειρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας, χωρίς καμία από τις δύο να αμφισβητεί ανοιχτά τη συμφωνία. Ωστόσο, σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της εκεχειρίας και επιστροφής στον ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο. Ευρωπαίοι παρατηρητές, που επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας, αναφέρουν ότι τόσο ο κυβερνητικός στρατός όσο και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές έβγαλαν βαρέα όπλα από τις αποθήκες τους και τα μετέφεραν εκ νέου στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενοχοποιεί για την κλιμάκωση της βίας τη Ρωσία και τους αντάρτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η αναζωπύρωση των συγκρούσεων, λίγες ημέρες πριν από την ουκρανική Ημέρα της Ανεξαρτησίας, στις 24 Αυγούστου, συνδέεται, κατά πάσα πιθανότητα, όχι με πρόθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσπάσει από την Ουκρανία και νέα εδάφη, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά με την προσπάθειά του να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Κιέβου.

«Η Ρωσία και οι αυτονομιστές εξαπολύουν αυτές τις επιθέσεις ακολουθώντας το ίδιο πρότυπο κλιμάκωσης της σύγκρουσης που είδαμε τον περασμένο Αύγουστο», εκτιμά ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε το Κρεμλίνο ότι ενδεχόμενη απόπειρα απόσπασης και νέων εδαφών θα προκαλέσει πρόσθετες, αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Μια προειδοποίηση που αφορά πρωτίστως ενδεχόμενη απόπειρα των αυτονομιστών να καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, κάτι που θα τους χάριζε τον καθολικό έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας και εδαφική σύνδεση της χερσονήσου της Κριμαίας με τα εδάφη που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αντάρτες, στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Σε διαμετρική αντίθεση με την Ουάσιγκτον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε τις ευθύνες για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Κίεβο. Αφού καταδύθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, στα ανοιχτά της Κριμαίας, με βαθυσκάφος, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η ευθύνη ανήκει όχι στις πολιτοφυλακές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), αλλά στην άλλη πλευρά», δηλαδή τον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τα πολιτικά αίτια της νέας κρίσης εντοπίζονται στην άρνηση της ουκρανικής κυβέρνησης να υλοποιήσει κρίσιμα σημεία της συμφωνίας του Μινσκ, αναφορικά με την παραχώρηση εξουσιών στις δύο περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Κατά τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, η κυβέρνηση του Κιέβου «ασχολείται περισσότερο με το να συντηρεί τη ρωσοφοβία στη Δύση και να συνδαυλίζει τεχνητά την ένταση στο Ντονμπάς», παρά με την πολιτική επίλυση της κρίσης.

Πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων, τέσσερα οχήματα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πυρπολήθηκαν έξω από κεντρικό ξενοδοχείο του Ντονέτσκ, πρωτεύουσας της ομώνυμης περιοχής. Ο ΟΑΣΕ έχει αναλάβει την επίβλεψη της εκεχειρίας και ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, Ιβιτσα Ντάτσιτς, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, καταδίκασε το συμβάν, που περιορίζει τις δυνατότητες των διεθνών παρατηρητών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Τις επόμενες ημέρες, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατέγραψαν εκατοντάδες εκρήξεις βλημάτων πυροβολικού στην περιοχή του Ντονέτσκ και από τις δύο πλευρές του ποταμού που χωρίζει, σε γενικές γραμμές, τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Εκτοτε, οι συγκρούσεις των δύο πλευρών ανανεώνονται επί καθημερινής βάσεως. Παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν ότι μονάδες του κυβερνητικού στρατού έβγαλαν από στρατιωτικές αποθήκες οκτώ φορτηγά που μεταφέρουν και μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους Grad, παραβιάζοντας τη συμφωνία εκεχειρίας. Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι ήρθαν να προστεθούν στους νεκρούς του εμφυλίου πολέμου, που έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή περισσοτέρων των 6.800 ανθρώπων. Ανάμεσα στα τραγικά θύματα της σύγκρουσης, μια μητέρα και η δεκάχρονη κόρη της, που βρέθηκαν ανάμεσα σε αντίπαλα πυρά, στα περίχωρα της Μαριούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή