Πώς τα κορίτσια εντάσσονται στο Ι.Κ.

Πώς τα κορίτσια εντάσσονται στο Ι.Κ.

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νύχτα προτού η Καντίζα Σουλτάνα φύγει για τη Συρία χόρευε με την ανιψιά και κοντινή της φίλη στο υπνοδωμάτιό της. Ηταν Δευτέρα κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου. Τα δύο κορίτσια φορούσαν ασορτί πιτζάμες και χαχάνιζαν, ενώ ταυτόχρονα χόρευαν υπό τον ήχο ενός επαναλαμβανόμενου ρυθμού. Οπως απεδείχθη, αυτή η στιγμή ήταν ένα προσεκτικά σχεδιασμένο αντίο, μιας αποφασισμένης και εξαιρετικά έξυπνης εφήβου, η οποία είχε περάσει τους τελευταίους μήνες προετοιμάζοντας μεθοδικά τη φυγή της από το σπίτι της στο ανατολικό Λονδίνο, μαζί με δύο άλλες συμμαθήτριές της. Ακολούθησε έτσι τον δρόμο μιας άλλης φίλης τους, η οποία είχε ήδη αποχωρήσει για τις περιοχές που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος» (Ι.Κ.).

Την επόμενη μέρα το πρωί, η Καντίζα σηκώθηκε νωρίς και είπε στη μητέρα της ότι πηγαίνει στη βιβλιοθήκη του σχολείου και ότι θα έμενε εκεί μέχρι τις 4.30 το απόγευμα. Ωστόσο, όταν η Καντίζα δεν είχε επιστρέψει στις 5.30, οι γονείς της κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η μητέρα της είπε στη μεγαλύτερη αδελφή της να της στείλει ένα μήνυμα, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση. Η μητέρα της έψαξε την ντουλάπα της, ανακαλύπτοντας ότι, εκτός από κάποια ρούχα, τα οποία ήταν στρατηγικά τοποθετημένα, ήταν άδεια.

«Τότε άρχισα να πανικοβάλλομαι», είπε η κυρία Κανόμ σε πρόσφατη συνέντευξή της. Την επόμενη μέρα το πρωί η οικογένεια δήλωσε την εξαφάνιση του κοριτσιού στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Μία ώρα μετά, τρεις αξιωματούχοι από την Αντιτρομοκρατική τούς χτύπησαν την πόρτα. «Πιστεύουμε ότι η κόρη σας μαζί με δύο φίλες της ταξίδεψαν στην Τουρκία», τους είπε ο ένας από αυτούς. «Ακόμη και τότε η Συρία δεν πέρασε από το μυαλό μου», είπε η κυρία Κανόμ. «Μόνο όταν είδα το βίντεο (στο οποίο τα τρία κορίτσια φαίνεται να επιβιβάζονται σε ένα λεωφορείο για να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας) κατάλαβα», προσέθεσε.

Τα τρία κορίτσια αυτά είναι χαρακτηριστικό δείγμα ενός νέου, ανησυχητικού φαινομένου – αυτό το οποίο κάποιοι αποκαλούν τζιχαντιστική – φεμινιστική υποκουλτούρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 άνθρωποι από τον δυτικό κόσμο έχουν προσχωρήσει στο «Ισλαμικό Κράτος», εκ των οποίων οι 550 είναι γυναίκες. Οι άντρες γίνονται πολεμιστές, όπως άλλωστε και σε όλες τις προηγούμενες οργανώσεις τζιχαντιστών.

Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τον ρόλο των γυναικών. Μακριά από το πεδίο της μάχης, βοηθούν το I.Κ. ως σύζυγοι, μητέρες και στρατολογητές στην προσπάθεια του ΙΚ να γίνει πραγματικό κράτος.

Τα τρία αυτά κορίτσια ήταν τόσο καλές μαθήτριες, όσο και δημοφιλείς στο σχολείο. «Ηταν τα κορίτσια στα οποία ήθελες να μοιάσεις», σχολιάζει μια μικρότερη συμμαθήτριά τους. Μάλλον γι’ αυτόν τον λόγο κανείς δεν αναγνώρισε τα σημάδια τα οποία προοικονομούσαν τη στροφή αυτή στον χαρακτήρα τους. Οι οικογένειες, οι οποίες παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά τους είχε αλλάξει, το απέδιδαν στην εφηβεία. Στον κόσμο στον οποίο ζούσαν η υποκουλτούρα είναι συντηρητική, το Ισλάμ είναι πανκ-ροκ, η μαντίλα απελευθερωτική και τα μούσια σέξι. Ρωτήστε μια Λονδρέζα μουσουλμάνα ποια αγόρια είναι δημοφιλή στο σχολείο της και θα αρχίσει να μιλάει «για τους αδελφούς οι οποίοι προσεύχονται».

Την απόφαση αυτή των κοριτσιών να οδηγηθούν στο «Ισλαμικό Κράτος» θεωρείται ότι επηρέασε και μια στενή τους φίλη. Τον Ιανουάριο του 2014 η Σαρμίνα Μπέγκουμ, μία από τις καλύτερες φίλες της Καντίζα, έχασε τη μητέρα της από καρκίνο. Ούσα μοναχοπαίδι επηρεάστηκε πολύ από αυτό το γεγονός. Μέχρι τότε δεν ήταν ιδιαιτέρως θρησκευόμενη. Αφού όμως πέθανε η μητέρα της άρχισε να προσεύχεται περισσότερο και να περνάει περισσότερο χρόνο στο τζαμί. Ξεκίνησε ακόμα να καλύπτει και τα μαλλιά της, σε πρώτη φάση μόνο στο σχολείο αλλά στη συνέχεια και στο σπίτι. Οταν ο πατέρας της Σαρμίνα ξαναπαντρεύτηκε, η Καντίζα τη συνόδευσε στον γάμο. Λίγο αργότερα, στις 6 Δεκεμβρίου, έφυγε από το σπίτι.

Σε ένα χαρτί το οποίο βρέθηκε μετά την αποχώρηση των κοριτσιών, φαίνεται να υπάρχουν σημειώσεις γι’ αυτά που χρειάζονταν: ζεστά ρούχα, κινητό τηλέφωνο, μέικαπ και άλλα καθημερινά αντικείμενα. Σε αυτήν τη λίστα υπάρχουν τα γράμματα και μιας τέταρτης κοπέλας, η οποία όμως τελικά δεν ταξίδεψε επειδή ο πατέρας της έπαθε έμφραγμα. Από τότε, ένας δικαστής τής έχει κατασχέσει το διαβατήριο, αν και η ίδια αρνείται ότι σχεδίαζε κάτι τέτοιο. Ενα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ο πατέρας της Αμίρα (του ενός κοριτσιού) φαίνεται σε βίντεο μιας εκδήλωσης του 2012, στην οποία μιλούσε ο διαβόητος φανατικός μουσουλμάνος Αντζέμ Χουντάρι και στην οποία παρευρέθηκε επίσης ο Μάικαλ Αντεμπουάλε, ο ένας από τους δύο οι οποίοι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου ένα Βρετανό στρατιώτη το 2013. Στο βίντεο ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος τον Μάρτιο εμφανίστηκε στη βρετανική τηλεόραση κρατώντας ένα αρκουδάκι της κόρης του εκλιπαρώντας την να γυρίσει πίσω, εικονίζεται να φωνάζει μαζί με άλλους «Αλλάχου Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) ενώ μια αμερικανική σημαία πυρπολείται δίπλα του. Ακόμη υπάρχει το ερώτημα εάν οι τρεις κοπέλες είχαν κάποια εξωτερική πηγή χρηματοδότησης, εφόσον θεωρείται απίθανο να κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται μόνες τους.

Από τότε που πήγαν πάντως τα κορίτσια στο «Ισλαμικό Κράτος» έχουν και οι τρεις παντρευτεί. Είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορους συζύγους. Η μία διάλεξε έναν Καναδό, η άλλη έναν Αμερικανό. Η Αμίρα διάλεξε έναν Αυστραλό πρώην χασάπη, ο οποίος εμφανίζεται και σε διάφορα βίντεο του «Ισλαμικού Κράτους» και αποκαλείται «τζίντζερ τζιχάντι» επειδή έχει κόκκινα μαλλιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή