«Καταστροφοχώρα» από τον Μπάνκσι

«Καταστροφοχώρα» από τον Μπάνκσι

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις πόρτες του άνοιξε την Παρασκευή το πιο πρωτότυπο θεματικό πάρκο της Βρετανίας, που ονομάζεται «Καταστροφοχώρα» και αποτελεί έμπνευση του παγκοσμίως διάσημου «εικαστικού δρόμου», Μπάνκσι.

Το πάρκο διαθέτει όλα τα γνωρίσματα του καυστικού χιούμορ του καλλιτέχνη, όπως ημιερειπωμένο πύργο, ξύλινα αλογάκια που πρόκειται να σφαγούν και βάρκες για βόλτα σε λίμνη γεμάτη πρόσφυγες. Το «πάρκο της θλιβερής ουτοπίας» υπόσχεται έτσι να γίνει «η πιο απογοητευτική τουριστική εμπειρία στη Βρετανία», όπως με υπερηφάνεια δηλώνει η μπροσούρα για τους επισκέπτες, στην παραθαλάσσια κοινότητα Ουέστον – σούπερ – Μάρε.

Ο μυστικοπαθής Μπάνκσι, το πρόσωπο του οποίου παραμένει άγνωστο, παρά τη διεθνή του φήμη χάρη στις γεμάτες ειρωνεία τοιχογραφίες του σε απρόσμενες τοποθεσίες, προσέλκυσε και άλλους σύγχρονους Βρετανούς εικαστικούς στο πάρκο του, όπως τον Ντέμιεν Χιρστ.

«Κάτι το διαφορετικό»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μέσω τηλεφώνου, ο Μπάνσκι είπε ότι τα εκθέματα αποτελούν κάτι το διαφορετικό, καθώς τα γκράφιτι του «έχουν γίνει πια καθησυχαστικά μικροαστικά, εκφράζουν τον λευκό άνδρα και διακρίνονται για την απουσία γυναικών, όπως κάθε άλλο κίνημα της σύγχρονης τέχνης».

Οι επισκέπτες του πάρκου θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μπροστά στο κάστρο της Σταχτοπούτας, στο προαύλιο του οποίου θα απολαύσουν το θέαμα της νεκρής πριγκίπισσας, που μόλις σκοτώθηκε σε δυστύχημα με την άμαξά της. Οι υπάλληλοι του πάρκου διακρίνονται από τα μπαλόνια, που κρατούν και γράφουν «Είμαι ένας Ηλίθιος!».

Τα έργα του Μπάνκσι, ζωγραφισμένα με τη μέθοδο του στένσιλ σε τοποθεσίες, από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, μέχρι και τη Γάζα στη Δυτική Οχθη, έχουν γίνει ανάρπαστα στον κόσμο των συλλεκτών τέχνης, τους οποίους σατιρίζουν αλύπητα. Συλλέκτες, μεταξύ τους η σταρ της ποπ μουσικής Κριστίνα Αγκιλέρα και ο ηθοποιός Μπραντ Πιτ, έχουν πληρώσει μέχρι και 500.000 δολάρια για έργα του μυστηριώδους εικαστικού.

Οι τοπικές αρχές του Ουέστον, που μέχρι και πριν μία δεκαετία έβαφαν συστηματικά τους τοίχους με τα έργα του, αναγνωρίζουν πλέον την καλλιτεχνική του αξία. Ο τοπικός δήμος του Βόρειου Σόμερσετ ανέφερε ότι βρίσκεται ολόψυχα πίσω από την «Καταστροφοχώρα», ιδιαίτερα μετά την τεράστια επιτυχία έκθεσης του Μπάνκσι στο Μπρίστολ, που προσέλκυσε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο το 2009. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την παρουσία του στον δήμο μας» είπε ο δήμαρχος του Σόμερσετ, ο Συντηρητικός Νάιτζελ Αστον, που δεν νιώθει την παραμικρή ενόχληση από το αναρχικό μήνυμα του Μπάνκσι. «Είναι πάντα θεμιτό ένας καλλιτέχνης να θέτει προκλητικά ερωτήματα», είπε ο κ. Αστον. Ο Μπάνσκι, που φέρεται να μεγάλωσε στο Μπρίστολ και άρχισε το γκράφιτι τη δεκαετία του 1990, δεν εμφανίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τα εγκαίνια του πάρκου.

Οι υπάλληλοι του πάρκου, που φορούν μεγάλα αφτιά, σαν του Μίκι Μάους, στολές σε έντονα χρώματα και εμφανώς βαριεστημένες εκφράσεις στα πρόσωπά τους, δεν έδωσαν καμία πληροφορία για τον μυστηριώδη εικαστικό. «Καλωσορίσατε στην Καταστροφοχώρα» και «Να περάσετε καλά», ήταν τα μόνα λόγια που εκστόμιζαν οι υπάλληλοι, συναγωνιζόμενοι ο ένας με τον άλλο σε απροσχημάτιστη υποκρισία.

«Ημουν πολύ περίεργος για το πάρκο του Μπάνκσι. Οι προσδοκίες μου ικανοποιήθηκαν πλήρως και με το παραπάνω. Πρόκειται για την καλύτερη έκθεση στην περιοχή μας» έλεγε χθες ο 21χρονος Ντέινα Ουιάνστοουν, που εργάζεται ως σερβιτόρος σε παραθαλάσσιο καφέ. Η «Καταστροφοχώρα» είναι ανοικτή κάθε ημέρα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να την επισκεφθούν τις Παρασκευές, με ιδιαίτερα χαμηλό εισιτήριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή