ΚΟΣΜΟΣ

Κλεφτοπόλεμος μεταξύ τουρκικού στρατού – ΡΚΚ

kleftopolemos-metaxy-toyrkikoy-stratoy-amp-8211-rkk-2098606

ΑΓΚΥΡΑ. Στην καθημερινότητα των κατοίκων της ΝΑ Τουρκίας, ο πόλεμος έκανε την επανεμφάνισή του ύστερα από δύο χρόνια εκεχειρίας μεταξύ Κούρδων ανταρτών και τουρκικού στρατού. Στα βουνά των τουρκικών επαρχιών, στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν, μαχητές του ΡΚΚ στήνουν μπλόκα πριν εντοπισθούν από τον στρατό και χαθούν στα βουνά. Την ίδια ώρα, ο τουρκικός στρατός πυρπολεί συστηματικά τα δάση της περιοχής, προσπαθώντας να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα κάλυψης, κατακαίοντας όμως μαζί με το δάσος και μηλιές και κερασιές αγροτών.

Ο πόλεμος του Ερντογάν κατά των Κούρδων χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως ψυχρή πολιτική κίνηση τακτικής, σε μία προσπάθεια αναζοπύρωσης του τουρκικού εθνικισμού και διατήρησης του ΑΚΡ στην εξουσία.

Παρά τη δέσμευση του Ερντογάν να συμμετάσχει ενεργά στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία, στο πλευρό της Δύσης, η συντριπτική πλειονότητα των αεροπορικών πληγμάτων από την τουρκική αεροπορία στοχεύει τους Κούρδους του ΡΚΚ στα βουνά του βόρειου Ιράκ, αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Αγκυρας έβαλε στο στόχαστρο και το πολιτικό σκέλος του κουρδικού κινήματος, το κοινοβουλευτικό κόμμα HDP, με συλλήψεις στελεχών του και επιθέσεις σε γραφεία του. Kυβερνητικοί παράγοντες κατηγορούν το ΡΚΚ –και το HDP ως «όργανό του»– για το πρόσφατο κύμα βίας, εκτιμώντας ότι το ανταρτικό κίνημα εκμεταλλεύθηκε την εκεχειρία των τελευταίων δύο ετών για να εξοπλισθεί εκ νέου.

Το ΡΚΚ, όμως, πέτυχε αυτό που πάντα επεδίωκε: τη νομιμοποποίησή του στα μάτια της Δύσης, η οποία δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι η οργάνωση πολεμά σκληρά –σε αντίθεση με τον τουρκικό στρατό– το ISIS, αποτελώντας ίσως τη μόνη αξιόμαχη δύναμη στον αγώνα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού. THE NEW YORK TIMES