Εντονες αποδοκιμασίες κατά της καγκελαρίου

Εντονες αποδοκιμασίες κατά της καγκελαρίου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ακόμη 44 πρόσφυγες βρέθηκαν χθες νεκροί σε αμπάρι αλιευτικού που τους μετέφερε από τη Λιβύη στην Ιταλία, μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό άλλων 50 ανθρώπων που πέθαναν υπό τις ίδιες συνθήκες. Στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε για πρώτη φορά κατάλυμα προσφύγων, όπου αποδοκιμάστηκε από μερικές δεκάδες ακροδεξιών.

«Δεν δείχνουμε καμία ανοχή σε αυτούς που αμφισβητούν την αξιοπρέπεια των άλλων», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ μετά την επίσκεψη στο προσωρινό κατάλυμα προσφύγων στο Χάιντεναου της Σαξονίας, η λειτουργία του οποίου πυροδότησε τις ακροδεξιές διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Με κραυγές όπως «προδότρια του λαού» και πλακάτ που κατήγγελλαν το «καρτέλ των κομμάτων», οι συγκεντρωμένοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους όταν η καγκελάριος βγήκε από το αυτοκίνητό της.

«Η Μέρκελ δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την επιφυλακτική στάση που κρατούσε ενώ η διαμάχη για το προσφυγικό γινόταν όλο και εντονότερη. Επικρίθηκε επίσης ότι καθυστέρησε πολύ να καταδικάσει τη βία στο Χάιντεναου», σημειώνει το περιοδικό Spiegel. «Τώρα έφθασε αυτοπροσώπως για να μιλήσει με τους πρόσφυγες, με αυτούς που τους βοηθούν και με τις δυνάμεις ασφαλείας». Η Μέρκελ ήταν πιο ήπια στις διατυπώσεις της σε σχέση με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επισκέφθηκε το Χάιντεναου τη Δευτέρα και κατακεραύνωσε τον «ακροδεξιό όχλο».

Η επίσκεψη της καγκελαρίου σηματοδοτεί τη μετατροπή του προσφυγικού σε «Chefsache», δηλαδή σε υπόθεση που απασχολεί πλέον τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκαόυκ επισκέφθηκε επίσης κατάλυμα προσφύγων χθες και δήλωσε ότι «υπάρχει μία σκοτεινή Γερμανία».

Στο μεταξύ, στην Ουγγαρία η ένταση αυξήθηκε χθες, καθώς η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στο βασικό κέντρο επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με μία εκδοχή, περίπου 200 πρόσφυγες δεν ήθελαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και προσπαθούσαν να φύγουν από το κέντρο Ρόσκε, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, οι εντάσεις προκλήθηκαν λόγω των καθυστερήσεων στη διαδικασία καταγραφής. Δίνοντας δακτυλικά αποτυπώματα, οι πρόσφυγες καταγράφονται και μπορούν ανά πάσα στιγμή να επαναπροωθηθούν στη χώρα καταγραφής, δηλαδή στην Ουγγαρία, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν επιθυμούν. Η Βουδαπέστη ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει 2.000 «κυνηγούς συνόρων» για να εμποδίσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Στη γειτονική Σερβία χθες έπεσε στο τραπέζι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. «Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τους προτείνουμε να μείνουν στα μέρη της Σερβίας που έχουν ερημώσει», δήλωσε η επίτροπος Ισότητας της Σερβίας Μπρανκίτσα Τζάνκοβιτς, στον τηλεοπτικό σταθμό Β92. «Πρέπει να γίνει μια επιλογή, ένας λεπτομερής έλεγχος ασφαλείας». Η γεννητικότητα στη Σερβία υποχωρεί εδώ και δεκαετίες, ενώ η μαζική μετανάστευση προς τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχει μειώσει τον πληθυσμό της χώρας κατά 5% από το 2002.

Περίπου 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή έχουν διασχίσει φέτος τη Σερβία καθ’ οδόν προς τη Βόρεια Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή