Χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν ημιτελής

Χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν ημιτελής

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι χρόνια μετά τους πολέμους στα Δυτικά Βαλκάνια επικρατεί ειρήνη και όλες οι χώρες της περιοχής αγωνίζονται για να ενταχθούν στην Ε.Ε. Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν θα πρέπει ωστόσο να θεωρείται δεδομένη. Η σταθερότητα της περιοχής εξακολουθεί να βασίζεται σε ασταθή θεμέλια και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Ε.Ε. Η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής το μοναδικό και πιο σημαντικό κίνητρο για την εφαρμογή σκληρών, αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς και για συνεχείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης στην περιοχή. Η δέσμευσή μας για παροχή μιας ευρωπαϊκής προοπτικής στα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και για την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης των πολιτικών συστημάτων, των οικονομιών και των κοινωνιών της περιοχής. Ειρηνικές, σταθερές και δημοκρατικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν στρατηγικό στόχο της Ε.Ε.

Η πρωτοβουλία του Βερολίνου «The Berlin Process» που ξεκίνησε το 2014 από τη Γερμανία και συνεχίστηκε φέτος από την Αυστρία, προσδίδει νέα ώθηση και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή μας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 27 Αυγούστου είναι η δεύτερη από μία σειρά πέντε Συνόδων Κορυφής που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2018. Οπως και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στο Βερολίνο, η Σύνοδος Κορυφής της Βιέννης θα συγκεντρώσει πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών και υπουργούς Οικονομικών όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και όλους τους αρμόδιους εκπροσώπους της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών. Η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής έχει τριπλό στόχο: Πρώτον, να υπογραμμίσει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην περιοχή, δεύτερον, να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, και τρίτον, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, να αυξήσει τις οικονομικές ευκαιρίες και να ενθαρρύνει τη συνεργασία στην περιοχή.

Πέρυσι στο Βερολίνο, συμφωνήσαμε να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα εγχειρήματα, για τον απλό λόγο ότι οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων αναμένουν απτά οφέλη από την πορεία προς την Ε.Ε., σε τομείς όπως η συνεκτικότητα, η απασχόληση, η εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία.

Ως ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης, οι ηγέτες της περιοχής συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κεντρικού δικτύου μεταφορών στην περιοχή και συνδεδεμένων διαδρόμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας. Το εν λόγω εγχείρημα θα βοηθήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνδεθούν καλύτερα και μεταξύ τους, αλλά και με την Ε.Ε. Επιθυμία μας είναι επίσης, να βοηθήσουμε στη δημιουργία νέων οικονομικών προοπτικών για τους νέους στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αυστρία, καθώς και η Γερμανία μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό, όπως για παράδειγμα μέσω των συστημάτων δυϊκής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στη Σύνοδο Κορυφής θα παρουσιαστεί μια περιφερειακή πρωτοβουλία ανταλλαγής νέων, η οποία βασίζεται στα εξαιρετικά επιτυχημένα γαλλογερμανικά και γερμανοπολωνικά πρότυπα, με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των στερεοτύπων που εξακολουθούν να υπάρχουν στη σκέψη των νέων, καθώς και στην προώθηση της συμφιλίωσης.

Μια δραστήρια κοινωνία πολιτών, καθώς και η ελευθεροτυπία αποτελούν βασικούς πυλώνες κάθε σύγχρονης και επιτυχημένης Δημοκρατίας. Το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών θα αναδείξει τη σημασία τους ως φορείς συζήτησης και ειρηνικής διευθέτησης κοινωνικών ζητημάτων, καθώς και τον ζωτικής σημασίας ρόλο τους, να απαιτούν από τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν. Χωρίς αμφιβολία απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, όπως δείχνουν τα θλιβερά γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα φέτος, καθώς και οι πρόσφατες μεταναστευτικές προκλήσεις. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά εντυπωσιακών επιτυχιών. Η Ε.Ε. οδήγησε τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πέτυχαν εντυπωσιακή πρόοδο στην πορεία προς μια πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους. Επειδή πολλά θέματα πρέπει ακόμα να διευθετηθούν, ενθαρρύνουμε την ηγεσία της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Πρόσφατα, οι καλές υπηρεσίες που προσέφερε ο Επίτροπος Hahn στα Σκόπια οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των βασικών πολιτικών κομμάτων. Καλούμε τώρα τα κόμματα να προετοιμάσουν το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών τον επόμενο Απρίλιο με την ταχεία και πλήρη εφαρμογή των απαραίτητων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, δημιουργώντας έτσι περισσότερες ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολιτικούς υποψηφίους. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη η ανανεωμένη προσέγγιση της Ε.Ε. συνέβαλε ώστε η προσοχή να εστιαστεί στις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες θα ωφεληθεί όλος ο κόσμος στη χώρα αυτή. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των πλέον δυσχερών καταστάσεων.

Στη Σύνοδο θα δοθεί, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η οδός των Δυτικών Βαλκανίων έχει καταστεί η κύρια οδός διαφυγής ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού προσφύγων που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη. Τα πρόσφατα γεγονότα στη συνοριακή πόλη Γευγελή το αποδεικνύουν. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τη διαχείριση των συνόρων και τις διαδικασίες ασύλου σε ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αλλά δεν είναι μόνες: στη Βιέννη θα συζητήσουμε τον τρόπο, πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και μεμονωμένα κράτη-μέλη της μπορούν να στηρίξουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων και των διαδικασιών ασύλου.

Στις 27 Αυγούστου θα ανανεώσουμε τη σταθερή μας δέσμευση στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα εκφράσουμε τη συνεχή μας στήριξη στην εν λόγω περιοχή. Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να διασφαλιστεί πως η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει το πιο επιτυχημένο ειρηνευτικό εγχείρημα στον κόσμο. Χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια η Ε.Ε. είναι σαφώς ημιτελής.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Σύνοδος Κορυφής της Βιέννης και η συνεχιζόμενη πρωτοβουλία «Berlin Process» θα συμβάλουν στην επίτευξη του απώτερου στόχου της ένταξης όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Η Αυστρία και η Γερμανία θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

*Οι κ. Frank-Walter Steinmeier, Sebastian Kurz είναι ομοσπονδιακοί υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Αυστρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή