«Αλλη» εικόνα των εξελίξεων στο Ιράκ λάμβανε ο Ομπάμα

«Αλλη» εικόνα των εξελίξεων στο Ιράκ λάμβανε ο Ομπάμα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί, στρατιωτικοί αξιωματούχοι αλλοίωσαν εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να δώσουν μια εξωραϊσμένη εικόνα των εξελίξεων στο Ιράκ, σύμφωνα με τους New York Times.

Το σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενους κυβερνητικούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι αξιωματούχοι της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στην ευθύνη της οποίας υπάγεται και το Ιράκ, παρενέβησαν με αθέμιτο τρόπο σε εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών οι οποίες προορίζονταν για τον Λευκό Οίκο και άλλα κλιμάκια της πολιτικής ηγεσίας. Ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου, υπ’ όψιν του οποίου τέθηκαν οι σχετικές καταγγελίες, διεξάγει έρευνα για τον ενδεχόμενο καταλογισμό ευθυνών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ πριν από έναν χρόνο, ύστερα από την αιφνιδιαστική επέλαση των τζιχαντιστών οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλα αστικά κέντρα, σημαντικές εκτάσεις και έφτασαν να απειλήσουν άμεσα την αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι αμερικανικές επιδρομές, σε συνδυασμό με την αντίσταση που προέβαλαν οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις, οι λεγόμενοι Πεσμεργκά, και με την αντεπίθεση του ιρακινού στρατού, όπως και σιιτικών πολιτοφυλακών, ανέκοψαν την εξάπλωση του «Ισλαμικού Κράτους» και οδήγησαν στην ανάκτηση κάποιων εδαφών. Δεν κατάφεραν όμως, μέχρι τώρα, να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από τις μεγαλύτερες πόλεις, τις οποίες ελέγχουν, όπως η Μοσούλη και το Ραμάντι.

Τον περασμένο μήνα, ο ειδικός απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Αλεν, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εξελίξεων δηλώνοντας ότι «το “Ισλαμικό Κράτος” χάνει τον πόλεμο». Πιο συγκρατημένος, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, αναγνώρισε προ εβδομάδος ότι ο πόλεμος παραμένει «δύσκολος» και ότι θα χρειαστεί χρόνος για την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Αραβικός Σύνδεσμος

Στο μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε την επ’ αόριστον αναβολή της υπουργικής συνόδου στην οποία αναμενόταν να εγκριθεί σχέδιο για τη συγκρότηση κοινής στρατιωτικής δύναμης των αραβικών κρατών, με αποστολή τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις για την εκδίωξη του «Ισλαμικού Κράτους». Η κατ’ αρχήν απόφαση για τη δημιουργία αυτής της δύναμης ελήφθη σε σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, τον περασμένο Μάρτιο, και το σχετικό σχέδιο είχε εκπονηθεί από τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των αραβικών κρατών στο Κάιρο. Την αναβολή της συνόδου ζήτησε η Σαουδική Αραβία, με την οποία συνέπλευσαν το Ιράκ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή