Ενας άνδρας των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και περί τους 100 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στις χειρότερες συγκρούσεις που γνώρισε το Κίεβο ύστερα από την εξέγερση του 2013-2014, το περίφημο «Ευρωμεϊντάν», το οποίο οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Αυτήν τη φορά, όμως, οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής σηματοδοτούσαν ένα βαθύ ρήγμα στο φιλοευρωπαϊκό μπλοκ. Αφορμή για τις χθεσινές ταραχές στάθηκε η επί της αρχής ψήφιση, από το ουκρανικό Κοινοβούλιο, κυβερνητικού νομοσχεδίου που παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο ελέγχεται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Η ευρεία αποκέντρωση στην ανατολική Ουκρανία ήταν ένας από τους όρους για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που συνομολογήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ωστόσο, οι πιο σκληροί εθνικιστικοί κύκλοι στο Κίεβο αντιμετώπισαν το νομοσχέδιο ως δείγμα ενδοτισμού του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, έναντι του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, και αντέδρασαν δυναμικά εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις χθεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έπαιξε το ακροδεξιό αντισημιτικό κόμμα Σβόμποντα (Ελευθερία) του Ολέγκ Τιάγκνιμποκ, το οποίο έδρασε ως δύναμη κρούσης εναντίον των φιλορώσων στη διάρκεια του «Ευρωμεϊντάν» και εκπροσωπείται με έξι βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο «Δεξιός Τομέας», μια ανοιχτά παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση, με έναν βουλευτή.
Οπως κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, οι υπερεθνικιστές διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που προστάτευαν το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 25χρονος άνδρας της Εθνοφρουράς, Αντόν Γκερασένκο. Περίπου 90 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δέκα νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε σοβαρή κατάσταση.
«Πείτε μου, σε τι διαφέρει το Σβόμποντα από αυτούς που πυροβολούν την Εθνοφρουρά μας στη γραμμή του μετώπου», αναρωτήθηκε οργισμένος ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου.
Λίγο νωρίτερα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει επί της αρχής, με 265 ψήφους σε σύνολο 450, το επίμαχο νομοσχέδιο, μέσα σε πανδαιμόνιο αντιδράσεων των διαφωνούντων βουλευτών, οι οποίοι κραύγαζαν «Ντροπή!» και χτυπούσαν ρυθμικά τα χέρια τους στα έδρανα. Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκε και η πρώην πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο, εκτιμώντας ότι «αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί στην ειρήνη… αλλά στην απώλεια και νέων εδαφών», έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Απαντώντας στην Τιμοσένκο και τους άλλους επικριτές του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Βλαντιμίρ Γκρόισμαν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ίχνος φεντεραλισμού», δηλαδή ομοσπονδιακής λογικής, στο νομοσχέδιο και ότι «η Ουκρανία ήταν, είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητο κράτος».
Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων στο Κίεβο, η Μόσχα έκανε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας θα συναντηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου με αντικείμενο την ουκρανική κρίση και την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ.