Πρόσφυγες κατευθύνονται πεζή από τη Βουδαπέστη προς τη Γερμανία

Πρόσφυγες κατευθύνονται πεζή από τη Βουδαπέστη προς τη Γερμανία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πάνω από 1.000 πρόσφυγες ξεκίνησαν χθες το ταξίδι τους με τα πόδια από τη Βουδαπέστη προς τη Γερμανία, αντιλαμβανόμενοι ότι οι αρχές δεν πρόκειται να τους επιτρέψουν να επιβιβαστούν σε τρένα. Παράλληλα, εκατοντάδες διέφυγαν από τα κέντρα υποδοχής και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα. Δημοσίως, η γερμανική κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για την κατάσταση στην Ουγγαρία, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι δεν διαθέτει «καμία συμβουλή» προς την ουγγρική κυβέρνηση.

Ομως η συμφωνία της Τσεχίας και της Σλοβακίας να προσφέρουν δίοδο των εγκλωβισμένων στην Ουγγαρία προσφύγων προς τη Γερμανία, σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι γερμανικές αρχές, θα καταστήσει σύντομα πιο ξεκάθαρη τη γερμανική θέση. Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. τοποθετούν το ζήτημα των προσφύγων στην κορυφή της ατζέντας του άτυπου συμβουλίου που ξεκίνησε χθες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα σχέδιο για την υποχρεωτική κατανομή προσφύγων στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. με βάση σύστημα ποσοστώσεων. Οι αντιρρήσεις των περισσότερων χωρών στα σχέδια αυτά φαίνεται ότι έχουν καμφθεί, με την εξαίρεση της Πολωνίας, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν τελικά ξεπερνά τους 100.000. Προβλέπεται, επίσης, να απαγορευθεί στους πολίτες των υπό ένταξη χωρών να ζητούν άσυλο στην Ε.Ε., δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις προέρχονται από κατοίκους χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε χθες ότι οι χριστιανοί Ευρωπαίοι «κινδυνεύουν να γίνουν μειονότητα στην Ευρώπη» γιατί «φέτος έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες, του χρόνου θα έρθουν εκατομμύρια». Σε εντελώς αντίθετο κλίμα ήταν τα σχόλια του προέδρου του συνδέσμου Γερμανών εργοδοτών Ιγκο Κράμερ, ο οποίος επέκρινε σφοδρά το σύστημα παροχής ασύλου που εφαρμόζει η χώρα του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε «οι αιτούντες άσυλο να μη μένουν έξω από την αγορά εργασίας για πολλούς μήνες», να γίνονται μαθήματα γερμανικών στους μετανάστες από την πρώτη ημέρα που φτάνουν στη χώρα και να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι νέοι που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Μέχρι τώρα σχεδόν τους φυλακίζουμε στα κέντρα υποδοχής. Τι αποτέλεσμα περιμένουμε να έχουμε; Τροφοδοτούμε διαμάχες και βανδαλισμούς», πρόσθεσε ο Κράμερ.

Εξελίξεις για το φορτηγό

Εν τω μεταξύ, δέκα ημέρες μετά τη μακάβρια ανακάλυψη των 71 νεκρών σε φορτηγό-ψυγείο στα πλάγια αυστριακού αυτοκινητοδρόμου, κανένα από τα πτώματα δεν έχει ταυτοποιηθεί. Από τις αναλύσεις έχει προκύψει ότι δύο από τα παιδιά, ένα νεαρό αγόρι και ένα κοριτσάκι σε βρεφική ηλικία, ανήκαν στην ίδια οικογένεια. Οπως δήλωσε χθες ο αστυνομικός διευθυντής του αυστριακού κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ, οι άνθρωποι πρέπει να έχασαν σταδιακά τις αισθήσεις τους λόγω έλλειψης οξυγόνου, το οποίο επαρκούσε μόλις για 90 λεπτά και δεν υπήρξαν σημάδια ότι προσπάθησαν να βγουν. Σε σχέση με την υπόθεση έγιναν έξι συλλήψεις, μεταξύ αυτών και του Βούλγαρου οδηγού, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι μετέφερε ανθρώπους.

Ο Ντοσκόζιλ προσέθεσε ότι την ημέρα που ανακαλύφθηκαν οι σοροί, θα υπήρχε παρ’ ολίγον δεύτερη ανάλογη τραγωδία, καθώς 81 άνθρωποι που ήταν κλεισμένοι σε άλλο φορτηγό, κατόρθωσαν εγκαίρως να ανοίξουν από μέσα την πόρτα με λοστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή