Νέο σχέδιο εκπονεί το Πεντάγωνο

Νέο σχέδιο εκπονεί το Πεντάγωνο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια έμμεση παραδοχή της αποτυχίας της προσπάθειας για δημιουργία στρατιωτικής δύναμης στη Συρία αποτελούμενης από μετριοπαθείς ισλαμιστές εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», το αμερικανικό Πεντάγωνο εκπονεί νέα σχέδια. Τα νέα απόρρητα σχέδια αφορούν την ενίσχυση του αριθμού των εκπαιδευμένων ανταρτών που θα προωθηθούν στα πεδία μαχών της Συρίας και την επιλογή νέων γεωγραφικών ζωνών για την ανάπτυξή τους, ώστε να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή στήριξη από τον τοπικό πληθυσμό.

Το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα, που ενέκρινε πέρυσι το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον, πέτυχε να στρατολογήσει μόλις 54 μαχητές. Από τους χιλιάδες που κατέθεσαν αιτήσεις, μόλις 54 επελέγησαν, ενώ οι επιτελείς της CIA και του Πενταγώνου αποφεύγουν να στρατολογήσουν μαχητές από τις πιο ισχυρές ισλαμικές ομάδες. Ο δισταγμός τους αυτός οφείλεται στα οδυνηρά μαθήματα που άντλησαν από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου ο εξοπλισμός που παρείχαν οι ΗΠΑ σε Αφγανούς εξτρεμιστές οδήγησε στη δημιουργία της Αλ Κάιντα, με τις γνωστές επιπτώσεις. Ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του αμερικανικού προγράμματος εκπαίδευσης παραδέχονται σήμερα ότι ο αρχικός στόχος της σύστασης μάχιμης δύναμης δυναμικότητας 5.000 ανδρών τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος είναι όλως διόλου ανέφικτος.

Το μόνο μέρος του φιλόδοξου προγράμματος που απέδωσε καρπούς είναι ο συντονισμός χερσαίων δυνάμεων με τη ΝΑΤΟϊκή αεροπορία. Οι εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ παρατηρητές στο έδαφος αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμοι όσον αφορά την επιλογή στόχων για την αεροπορία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή