ΟΗΕ: Περίπου 8.000 νεκροί στην ανατολική Ουκρανία από την έναρξη των συγκρούσεων

ΟΗΕ: Περίπου 8.000 νεκροί στην ανατολική Ουκρανία από την έναρξη των συγκρούσεων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μια συντηρητική εκτίμηση και οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότεροι όπως σημειώνεται. Ο αριθμός των άμαχων που σκοτώθηκαν αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω των βομβαρδισμών στη γραμμή του μετώπου, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Από την 16η Μαΐου έως την 15η Αυγούστου ο αριθμός των θυμάτων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες: τουλάχιστον 105 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 308 τραυματίστηκαν, ενώ ο απολογισμός ήταν 60 νεκροί και 102 τραυματίες το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου- Μαΐου, εξήγησε η Υπάτη Αρμοστεία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή επαφής μεταξύ των ενόπλων ομάδων (αντάρτες) και των κυβερνητικών δυνάμεων παραμένει μερική» σημειώνουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ. Η πλειονότητα των άμαχων θυμάτων των βομβαρδισμών καταγράφθηκε στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ. 

Την κατάσταση συνεχίζουν να σηματοδοτούν οι συγκρούσεις στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που τροφοδοτούνται από τη «συνεχιζόμενη εισροή ξένων μαχητών και (μεταφορά) τεχνολογικά εξελιγμένων όπλων και πυρομαχικών (που προέρχονται) από τη Ρωσία» προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι η Ρωσία «συνεχίζει να στέλνει αυτοκινητοπομπές που αποτελούνται από φορτηγά τα οποία είναι βαμμένα λευκά χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση ούτε επιθεώρηση από την Ουκρανία και χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί ο ακριβής τους προορισμός και το περιεχόμενό τους».

Η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχει περιπλεχθεί από τον Ιούνιο, έπειτα από την απόφαση των αυτονομιστικών αρχών να εισαγάγουν μια διαδικασία καταγραφής. «Από τα μέσα Ιουλίου, η ανθρωπιστική βοήθεια έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό διότι οι ένοπλες ομάδες θεωρούν την καταγραφή ως προαπαιτούμενο» καταγγέλλεται στην έκθεση.

Η κατάσταση των πολιτών που διαμένουν πλησίον της ζώνης του μετώπου επιδεινώνεται, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε νερό και τρόφιμα. Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Στην έκθεση επισημαίνονται περιστατικά απαγωγών, εκτελέσεων, βασανιστηρίων, κακομεταχειρίσεων, σεξουαλικών επιθέσεων, αναγκαστικής εργασίας, εκβιασμών στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι. Οι αρχές του Κιέβου προβαίνουν επίσης σε αυθαίρετες κρατήσεις. 

Τέλος, ο ΟΗΕ καταγγέλλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα τον Μάρτιο του 2014, από τις ρωσικές αρχές που στοχεύουν να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους να εκφραστούν ελεύθερα, ιδίως τις οργανώσεις της μειονότητας των Τατάρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή